Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 300 – 31. august 2010 (Kun online)

Ingen fremskridt i Afghanistan

Jakob L. Krogh

Realiteten er at hverken genopbygning eller opbygningen af en Afghansk hær lykkes og at oprørerne dræber stadigt flere vestlige soldater.

Genopbygningen i Afghanistan går meget dårligt

En rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Konkludere at ”Effekten af bistanden til Afghanistan er tvivlsom”

Lars Engberg Pedersen, en af forfatterne til rapporten siger til Berlingske Tidende. ”Vi har ikke kunne finde ret mange opløftende resultater i de evalueringer, vi har studeret”
En af grundene til at bistanden ikke virker er at ”Omkring en tredjedel af den samlede bistand til Afghanistan bruges på at finansiere udenlandske rådgivere” Som DIIS rapporten fastslår.

En anden grund er at der fokuseres ensidigt på militær opbygning. I de ni år besættelsen har stået på, har USA, Storbritannien, Tyskland og Danmark brugt 1925 milliarder på militæret og USA har planlagt at bruge yderligere 200 milliarder. Ca. 10 gange så mange penge på militær som på genopbygning. Hvor der i alt er brugt 212 milliarder.

Kontrol med den Afghanske hær?

Udover genopbygningen er et vigtigt element opbygningen af en afghansk hær og politi.

I starten af maj stod en panserbro færdig, som de danske ingeniørsoldaternes havde bygget, nogle gange under beskydning, ifølge Hærens Operative Kommandos hjemmeside. Broen var bygget for at kunne transportere panserkøretøjer til beskyttelse af en politistation under opbygning.

De første to uger efter broen var taget i brug, bevogtede danske soldater broen, men overlod den så til afghanske soldater. 4 dage efter var broen væk. De afghanske soldater var gået hjem, mens modstandere af besættelsen havde sprængt den 20 meter lange og 30 ton tunge bro i stykker og stjålet de byggematerialer der kunne genanvendes.

Om hændelsen siger Flemming Vinther fra Hærens Operative Kommando bl.a.: ”Vi ved godt, at der er forskel på de afghanske soldater, og at nogle af dem er til fals for højestbydende.” Men han peger samtidig på at der også er modige afghanske soldater.
Der er heller ikke succes med at opbygge politiet i Afghanistan. ”I Helmand-provinsen viser en undersøgelse, at 60 procent af alle politifolk er misbrugere. For dem er opium det samme, som at tage en hovedpinepille, siger Villy Vilstrup, der er Training Advisor i Eupol til Søndagsavisen og fortæller også at ”Politiet i Afghanistan kæmper først og fremmest med deres egne problemer som korruption, inkompetence og dårlig våbenbetjening.”

Vestligt militær angribes mere

Samtidig med at både opbygningen af politi og militær og genopbygningen i Afghanistan går dårligt stiger antallet af angreb på både danske og andre vestlige soldater. I juni mistede 102 vestlige soldater livet. Samtidig med at modstanden bliver i stand til at dræbe stadigt flere vestlige soldater fortsætter NATO’s soldater med at dræbe civile. Lørdag den 27. august meddelte de afghanske myndigheder at seks børn var blevet dræbt i det østlige Afghanistan.

Flere artikler fra nr. 300

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2418 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside