Socialistisk Arbejderavis
Nr. 301 – 18. september 2010 – side 3
Finanslov – Nu skal udlændingeloven strammes igen
Jakob L. Krogh
Dansk Folkepartis krav for at lægge stemmer til næste års finanslov er en forhøjelse af 24-årsreglen og en undersøgelse af omkostningerne forbundet med indvandrere fra ikke-vestlige lande. Begge er forslag, der vil øge racismen.
Dette har været et tilbagevendende forløb i hele VK-regeringens levetid, fordi Dansk Folkeparti har de afgørende stemmer, har de fået gennemført utallige stramninger af udlændingepolitikken i forbindelse med finanslovsforlig eller andet.
Det har fået nogle på venstrefløjen til at drømme om, at Enhedslisten kan spille en lignende rolle under en S – SF regering efterhånden som det bliver tydeligt at S og SF ikke selv vil levere forbedringerne. Blot hvor kravet lyder på forbedringer for de svagest stillede, ikke stramninger af udlændingeloven.
Vi vil ikke administrere nedskæringerne
S og SF har ikke væsentligt andre prioriteringer end regeringen. De ønsker at administrere dansk kapitalisme. I forslagene Fair Forandring og Fair Løsning har de fremlagt nogle andre bud end regeringens Genopretningspakke på, hvordan det kan gøres i en krisetid. Men det er stadig bud der betyder, at arbejderklassen kommer til at betale for krisen. Bl.a. gennem mere arbejde eller fjernelse af efterlønnen, som Helle Thorninger Schmidt truede med, da dele af fagbevægelsen såede tvivl om 12 minutters mere arbejde var en god ide. Det betyder ikke at S og SF ikke vil gennemføre nogle symbolske forbedringer. Men netop kun symbolske.
På Enhedslistens årsmøde blev det besluttet at Enhedslisten kun kunne stemme for en finanslov, hvis den indeholdte “markante forbedringer“. Enhedslisten vil ikke stemme for generelle nedskæringer for at få symbolske forbedringer.
Ingen plads til systembrydende krav
Markante forbedringer af velfærden koster penge, hvis ikke pengene til det skal hentes fra arbejderklassen, vil det betyde en politik der bryder med S og SF’s prioritering om at administrere dansk kapitalisme. Kapitalismens konkurrence forudsætter, at det skal være så profitabelt for virksomhederne som muligt i Danmark.
Enhedslistens forslag om at tage pengene fra samfundets top i form af øget skat på nordsøolien, aktiehandel, militæret og formueskatten bryder med denne logik netop ved at beskatte profitter eller formuer skabt fra profitterne. Derfor er det gode forslag, men betyder også at S og SF kun vil acceptere dem, hvis de presses af en bevægelse nedefra. Hvilket igen betyder at kun gennem at skabe en stærk udenomsparlamentarisk bevægelse kan vi håbe på reelle forbedringer.
Racismen er gavnlig for regeringen
Modsat bryder Dansk Folkepartis krav ikke med den politik som regeringen ønsker at føre. Den øgede racisme, som disse krav medfører, styrker derimod regeringens muligheder for yderligere forringelser af velfærden. En velfærd som Dansk Folkeparti gerne vil ses som forsvarere af, men reelt ikke ønsker at forsvare.
Racismen giver indvandrere, især muslimer, skylden for samfundets problemer. Samtidig flytter den fokus fra de nedskæringer og bankpakker, som har skab den øgede ulighed og forringelserne af velfærden, hvilket har forøget problemerne.
Når dele af arbejderklassen tror på at problemet ikke er bankpakker og nedskæringer, men indvandrere, betyder det, at det bliver langt sværere at opbygge sammenhold mod nedskæringerne. Hvilket svækker vores muligheder for at opbygge den udenomsparlamentariske bevægelse, som er nødvendig for at gennemtvinge selv de mindste forbedringer.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe