Socialistisk Arbejderavis
Nr. 301 – 18. september 2010 – side 4
Efter klimatopmødet
Tankekriminalitet
Lisa M. Ødegaard
Natten til 15. december under klimatopmødet, foretager politiet en frihedsberøvelse af ca. 200 mennesker på Christiania. Lisa Marie Ødegaard var en af de anholdte, og har fulgt retssagen mod politiets masseanholder.
Ingen af de anholdte på Christiania har nogen konkret mistanke rettet mod sig. Politiet vurderer dog, at der skal foretages en masseanholdelse i henhold til politiloven, da der foreligger en fare for grov forstyrrelse af offentlig ro og orden.
En times tid tidligere har der været optøjer i Prinsessegade, og politiet har taktisk presset ballademagerne ind på Christiania. Det bliver vurderet at de befinder sig henholdsvis på Woodstock og Fredens Eng, og med dette til grund smider politiet gas de to steder. Ifølge politiloggen, der indeholder politiets egen beskrivelse af begivenhederne, bliver der sagt ’anhold alle der løber’.
Politiet masseanholder også 905 mennesker på Amagerbrogade to dage inden. Der bliver smidt sten mod Udenrigsministeriet, hvilket resulterer i to knuste vinduer. Politiet foretager en præventiv anholdelse af alle iført sort tøj.
Under den efterfølgende retssag mod politiet, er politiloggen, blevet et vigtig våben for Hanne Reumert der repræsenterer de anholdte. Her kan man se, at politiet forud for anholdelserne den 12. og 15. Har konkluderet at ’situationen er under kontrol’ og ’alt er rolig’. ’
Tre timer efter at anholdelsen har fundet sted på Amagerbrogade, sidder folk stadig i futtog med strips og nogen med tis i bukserne. Den store demonstration er for længst nået Bella Center og blevet opløst, og her konkluder politiet igen, at der ikke er fare for nye uroligheder. Alligevel, vælger man at holde samtlige af de frihedsberøvede i yderlige ni timer. Og det er her, politiets forsvar faller fra hinanden, for politiloven må kun tages i brug når der er overhængende fare for forstyrrelse af offentlig ro og orden.
Politiloven overlader til politiet at vurdere, hvad der eventuelt kan komme til at hænde i fremtiden. Politiet kan foretage en ’præventiv’ anholdelse, eller en frihedsberøvelse, hvis de vurderer at nogen har til hensigt at begå en kriminel handling i fremtiden.
Loven er i praksis ikke andet end et angreb på vores forsamlingsfrihed. Derudover er det et brud på magtens tredeling. Politiet går fra at være den uddøvende magt, til at blive den dømmende. Når grundlaget for en normal anholdelse ikke er til stede, kan politiet bruge politiloven, kalde det en ’administrativ frihedsberøvelse’, og anholde hvem de vil.
Normalt ved man godt, når man er I færd med at begå et lovbrud. Men når politiet bestemmer sig for at bruge politiloven, er det op til dem at bedømme, hvorvidt du eller nogen omkring dig planlægger at begå en kriminel handling. Lovlige demonstranter kan på ingen som helst måde forholde sig til denne lov. Domsafsigelsen i oktober er afgørende for vores ret til at anvende gaden som forum, når magthaverne vender det døve øre til.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe