Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 301 – 18. september 2010 – side 5

Det mener vi

Sort finanslov – og muligheder for kamp

Selv borgerlige økonomer er begyndt at tale om risikoen for et såkaldt “double dip“ eller “dobbelt dyk“ i økonomien. Men der vil ikke være tale om et dobbelt dyk, fordi det ville forudsætte at der havde været et reelt opsving og ikke kun en opbremsning i den økonomiske nedtur.

Gennemføres finanslovsforslaget, vil det koste yderligger 12.000 arbejdspladser. Finansloven bygger på genopretningspakkens nedskæringer, der rammer de svageste. Det eneste der ikke skæres på er militæret, motorveje og så er der også lige råd til at sænke selskabsskatten.

Angrebet på velfærden er et frontalangreb der ramme hele den offentlige sektor. 51 kommuner overvejer at lukke skoler. Regionerne fyrer igen personale på landets sygehuse osv. Det er i de kommende måneder at nedskæringerne bliver til virkelighed, derfor er det også i de kommende måneder, der kan opstå kampe. Forhåbentlig vil nogle arbejdere i den offentlige sektor vælge kampen frem for at bøje nakken.

I sommeren 2007 valgte SOSU’erne i Holstebro at tage sagen i egen hånd og gik i strejke. En ny strejke vil som dengang kunne opnå enorm opbakning. I en sådan situation skal venstrefløjen være 100 % klar til at støtte op om kampen og argumentere for at sprede strejkerne, så de strejkende ikke kommer til at stå alene.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning opfordrer her i avisen til at besætte gymnasierne. Det skal vi støtte 100 % op om – samtidig skal vi være dem, der argumenterer for at én dags besættelse ikke er nok.

Et besat gymnasium kan blive en central for at organisere modstanden. Hvis eleverne ikke bliver på gymnasierne, men går ud på andre uddannelsessteder og arbejdspladser for at få flere med.

Det er samtidig den eneste chance gymnasieelever har for at vinde mere end symbolske indrømmelser. Besættelsen rammer kun eleverne selv, der ikke får den undervisning de skal bruge til eksamen, men hvis de får dele af de offentligt ansatte som også rammes af nedskæringer med kan det presse regeringen til indrømmelser, fordi deres arbejde er nødvendigt for at få samfundet til at fungere.

Hvis et besat gymnasium skal blive et center for modstand kræver det diskussioner og demokratiske beslutninger blandt elle eleverne. Men det kræver også at beslutningen bliver at gøre gymnasierne til et center for modstand. Her er socialisters argumenter centrale.

Vi skal forklare, at der er råd både uddannelse og plejehjem, hvis det prioriteres over motorveje og militær og vi skal argumenter for at denne prioritering kun bliver til virkelighed, hvis vi står sammen i en bevægelse, der kan sætte samfundet i stå.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 301

Flere numre fra 2010

Siden er vist 2065 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside