Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 301 – 18. september 2010 – side 8

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Tag nedskæringerne af bordet – besæt gymnasiet

Socialistisk Arbejderavis har talt med Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

Sammen med de andre organisationer både for ungdomsuddannelserne, de videregående uddannelser og LO Ungdom er Danske Gymnasieelevers Sammenslutning med til at organisere initiativet Unge Ta’r Ansvar, der vil mobilisere til demonstrationerne ved Folketingets åbning d. 5. oktober.

“Vi kan ikke stå de her nedskæringer på finansloven overhørig. Man er ved at kaste de unge ud i en ungdomskrise, med færre der får en ungdomsuddannelse og rigtig mange unge arbejdsløse. Vi mener ikke, at den nuværende politik er ansvarlig,“ giver Frederik Gjørup Nielsen som begrundelse for, hvorfor det er det eneste ansvarlige at gå med i initiativet.

I de ni år med VKO ved magten har unge flere gange mødt talstærkt frem til store demonstrationer mod nedskæringer, men nedskæringspolitikken er fortsat. Alligevel mener Frederik Gjørup Nielsen, at der kan komme noget ud af en ny stor demonstration.

“Vi bliver jo nød til at kæmpe videre. Vi tror på, at vi sagtens kan vinde kampen om, at det ikke er ansvarligt at skære ned på uddannelserne under en krise. Der er ved at brede sig en enighed i samfundet om, at man skal investere i unge, fordi de repræsenterer fremtiden,“ siger Frederik Gjørup Nielsen og fortsætter:

“Vi håber dels at komme i dialog omkring nedskæringerne og ultimativt få dem af boret. Derudover vil vi gerne aktivere en masse unge i kampen imod de nedskæringer, som rammer dem, hvad enten de er ude i arbejde eller under uddannelse.“

For at opbygge en stærk kampagne opfordrer Frederik Gjørup Nielsen alle til at blive aktive i deres elevråd, deres studenterråd, eller i deres lærlingeorganisation og så komme med til de aktioner og aktiviteter, som bliver arrangeret frem til Folketingest åbning. Man kan følge med i hvad der sker på Facebookgruppen “Unge Ta’r Ansvar“.

“En del af vores strategi op imod folketingets åbning vil nok være at gå ud og opfordre til at besætte gymnasierne,“ siger Frederik Gjørup Nielsen om en af aktiviteterne.

Nedskæringer på gymnasierne

I de ni år under VKO er der blevet skåret omkring 10 pct. på landets gymnasier. I 2001 fik de i gennemsnit 88.000 kroner per elev om året. Nu får de kun 78.500 kroner.

Derfor er der i dag flere 1.g klasser med over 30 elever. Alene i år er antallet steget med 24 pct., således at der er 18.000 elever i klasser med over 30 elever.

Nedskæringerne på gymnasierne på finansloven er på omkring 150 millioner. Det svarer til 1.700 kr. per elev eller 2 pct. Det er nogle ret voldsomme nedskæringer, som kommer til at gøre ondt ude på de enkelte gymnasier. Det betyder større klasser og den generelle kvalitet af undervisningen forringes, siger Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, til Socialistisk Arbejderavis.


Flere artikler fra nr. 301

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Uddannelse

Siden er vist 1934 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside