Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 302 – 1. oktober 2010 – side 12

Tyveri af jord i Afrika og ny spekulation

Jesper Høi Kanne

En bølge af jordopkøb i hele Afrika af mellemøstlige, asiatiske og vestlige firmaer og en fornyelse af fødevarekrisen truer fattige afrikaneres eksistensgrundlag.

I en rapport udarbejdet af en række internationale NGO’er, bl.a. Grain, Actionaid og International Land Coalition, anslås det, at der i de senere år er blevet opkøbt 50 mio. hektar afrikansk jord af regeringer, rige investorer og firmaer. Opkøbene er udløst af spekulation i fødevarer, efter stigningen af oliepriser i 2008, og efterfølgende prisstigninger på fødevare, øget mangel på vand og EU’s målsætning om at 10 % af brændstoffer til transport, pr. 2015, skal være biobrændsel.

I mange tilfælde sker firmaernes overtagelse af jord efter hemmelige aftaler med de afrikanske regeringer, ingen eller lav betaling for leje og vandforbrug, tvangsflytning af bønder og hele landsbyer og ekspropriering af stammeejet fællesland, der ikke findes nogen skøder på.

Nyikaw Ochalla der tilhører Anuak-folket i Gambella-regionen i Etiopien udtaler at:

»Det er en myte, som regeringen og investorerne har skabt, at der er uopdyrkede landområder eller jord, der ikke er udnyttet i Gambella. De udenlandske virksomheder ankommer i stort antal og fratager folk den jord, de har brugt i århundreder ... Al jorden rundt omkring min families landsby, Illia, er blevet overtaget og bliver nu ryddet. Nu er folk nødt til at arbejde for et indisk firma. De har fået frataget deres jord uden kompensation.«

En af verdens 50 rigeste mænd, den etiopisk fødte saudiaraber Sheik Mohammed al-Amoudi, har gennem sit firma, Saudi Star, erhvervet 1.000 hektar jord i Etiopien, med planer om at udvide opkøbet til 500.000 hektar. De drivhuse, som rigmanden har fået bygget, står på jord som den etiopiske regering har udlejet til ham, på en kontrakt på 99 år.

I løbet af 24 timer bliver fødevarer og blomster fra drivhusene sat til salg i Saudi Arabien og emiratstaterne. I Etiopien har 13 mio. mennesker brug for akut fødevarehjælp, mens regeringen sælger 3 mio. hektar af den mest frugtbare jord til udenlandske investorer. Al-Amoudis drivhuse bruger ligeså meget vand om året som 100.000 etiopiere. Lignende historier udspiller sig i hele Afrika.

Modstand

Men jordopkøbene, der kan være det største jordtyveri siden kolonitiden, bliver også mødt med modstand fra de afrikanske befolkninger.

En kommende aftale mellem Madagaskar og den sydkoreanske bilkoncern Daewoo ville have omfattet næsten halvdelen af landets agerjord, men blev forhindret af optøjer i landet. I første uge i september demonstrerede folk i Mozambique i 3 dage i hovedstaden Maputu og andre byer.

Regeringen havde varslet en prisstigning på 30 % på brød samtidig med store prisstigninger på energi og vand. Politiet åbnede ild, med skarp ammunition, mod demonstranterne og sårede 400 og dræbte 10, heraf 2 børn.

De fleste mozambikanere bruger ¾ af deres husholdnings budget på mad. Ironisk nok var det landets økonomiske “succeshistorie“, spredningen af mobiltelefoner, der hjalp til ved organiseringen af protesterne. Før Mozambique, havde der allerede været store fødevareprotester i mange lande, bl.a. Indien, Ægypten, Serbien og Pakistan. Under fødevarekrisen i 2007-8 blev regeringerne i Haiti og Madagaskar væltet efter optøjer.

Spekulation

Men det absurde er, at der ikke er mangel på mad i verden, som borgerlige kræfter ellers hævder. Efter den nuværende økonomiske krise tog fat i 2007-8 og boligboblen i USA brast, skiftede mange investorer til fødevarer. Prisstigninger på ris, majs og andet fulgte.

Når spekulanterne ophober lagre af mad, stiger prisen, forsyningen af mad mindskes og fattige mennesker har ikke længere råd til at købe mad. Andre spekulanter ser dette, og putter deres penge i fødevarer, eller spiller på børsen på at priserne vil stige, og prisstigningerne kan så begynde igen.

Nogle få personer, multinationale og banker bliver styrtende rige på markedet, mens det kaster hundrede af millioner ud i sult og fattigdom. Sult er menneskeskabt, og kan afskaffes ved, at afskaffe de mennesker der tjener på det.

Fakta

Landbrugsjord i Afrika er billig, sammenlignet med andre kontinenter, og kan ifølge én investor give op til 25 % i afkast om året, i Afrika syd for Sahara.

Europæiske firmaer har købt eller anmodet om 3.9 mio. hektar, Sydkoreanske firmaer har købt 700.000 hektar i Sudan, De Forenede Arabiske Emirater har erhvervet 750.000 hektar.

Kina har underskrevet en kontrakt med Den Demokratiske Republik Congo om opdyrkning af 2,8 millioner hektar med henblik på udvinding af palmeolie til biobrændsel.

Se også:
SAA 302: Klimakommissionens rapport: Klima- eller energi-politik?

Flere artikler fra nr. 302

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Afrika

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 2427 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside