Socialistisk Arbejderavis
Nr. 303 – 4. november 2010 – side 8
S-SF-alternativet
De unge bliver syndebukke
Peter Iversen
Regeringen kalder det for genopretning, når de endnu engang skærer ned på ungdomsuddannelserne. Der skal ifølge regeringens såkaldte genopretningsplan de næste 4 år skæres 2 pct. hvert år af de såkaldte taxameterbevillinger til uddannelsesinstitutionerne. Det er en del af regeringens såkaldte genopretningsplan.
Regeringen har som erklæret målsætning, at mindst 95 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en erhvervsuddannelse. Men virkeligheden viser, at det går den forkerte vej. Stadigt flere unge får aldrig afsluttet en uddannelse. Det nærmer sig, at hver fjerde ikke får en uddannelse.
Regeringen bruger flotte ord og pæne målsætninger, men virkeligheden er en anden. Der mangler praktikpladser, i juli måned stod 8.559 erhvervselever ifølge LO uden praktikpladser, samtidigt med at der skæres i tilskuddene til skolepraktik.
Erhvervsskolerne er nedslidte gennem års nedskæringer og besparelser. Mange af de elever, der starter på en erhvervsskole, får aldrig den støtte og de muligheder, der skal til, for at de kan gennemføre en uddannelse.
Resultatet er, at mange elever dropper ud undervejs og ender blandt dem, der aldrig får sig en uddannelse. Grundet alle nedskæringerne er erhvervsskolerne ikke mindst blevet dårlige til at hjælpe unge med problemer. Det er i dag kun knap halvdelen af alle elever, der i dag gennemfører den erhvervsuddannelse, de starter på.
Regeringens egne prognoser siger, at med aldersfordelingen i samfundet bliver det i en stigende grad nødvendigt med flere unge, der får en kvalificeret uddannelse. Men den førte økonomiske politik viser altså et andet billede, når man de næste 4 år vil spare over 2 milliarder på uddannelsesinstitutionerne.
Bliver det så bedre med en ny regering af Socialdemokraterne og SF? I de to partiers fælles finanslovsudspil for 2011 skitserer de problemerne, men lover sådan set kun flere penge til sikring af praktikpladser gennem en ny udligningsordning finansieret af virksomhederne. De to partier lægger også op til en forbedring af taxameterbevillingerne til skoler i udkantsdanmark, men taler ikke om et generelt løft til erhvervsskolerne.
Der er ingen tvivl om, at en ny regering vil være mere venligt stemt overfor ungdomsuddannelserne. Men en ny regering skal også presses for at sikre ordentlige praktikpladser til alle og til at forbedre økonomien for erhvervsskolerne.
Taxameterprincippet, som Socialdemokraterne og SF ikke vil bryde med, har nogle voldsomme ulemper, idet det tvinger skolerne til at tænke i kvantitet frem for kvalitet. Det er også en af årsagerne til, at mange unge oplever en håbløs vej gennem uddannelsessystemet.
Uanset hvilken regering, der sidder efter næste valg, er der fortsat brug for, at elever, lærere og fagbevægelse presser på, for at der skaffes praktikpladser til alle og til et løft til de nedslidte erhvervsskoler.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe