Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 303 – 4. november 2010 – side 12

WikiLeaks

Fogh og Løkke accepterede tortur

Jakob L. Krogh

Wikileaks afsløringer af næsten 400.000 militære dokumenter viser Irak krigens blodige alvor. Herunder den omfattende anvendelse af tortur og anden mishandling fra besættelsesmagtens og dens irakiske allieredes side, omfattende blodige aktioner fra private "sikkerheds-firmaer"s side, og15.000 hidtil udokumenterede civile dræbte.

Derudover har afsløringen bekræftet, at danske styrker har udleveret fanger til tortur, og det er kommet frem, at forsvaret bevidst har forsøgt at fralægge sig ansvaret for de irakere, de havde taget til fange.

Noget lignende foregår også i Afghanistan, hvilket filmen Den Hemmelige Krig viste.

Intet nyt i at danske politikere accepterer tortur

Det danske forsvar har, ved at tage en brite med på missionerne, forsøgt at fralægge sig ansvaret for torturen. »Det var helt almindelig praksis at sammensætte operationerne sådan, at der var briter med, som kunne stå for en eventuel tilfangetagelse,« siger Jes Rynkeby Knudsen, der er militærjuridisk rådgiver for Forsvarskommandoen, til Information.

Regeringen har indtil videre ladet forsvaret, der selv har begået ugerningen, undersøge sig selv. Der er ikke noget nyt i accepten af tortur, eller at politikerne, på trods af mange ord, reelt ikke gør noget for at bremse brugen af tortur.

I 2001 sendte Israel den tidligere chef deres efterretningstjeneste, Carmi Gillon, til Danmark som ambassadør. Han indrømmede selv, at han i mindst 100 tilfælde, havde givet grønt lys til brugen af tortur eller ”moderat fysisk pres”, som han kaldte det. Alligevel accepterede daværende udenrigsminister, Mogens Lykketoft, Gillon som ambassadør i Danmark, og var på den måde med til at legitimere Israels brug af tortur.

Besættelse fører til tortur

Det er ikke tilfældigt, at politikerne helst accepterer tortur, og først gør noget ved den, når de bliver præsenteret for en ”rygende pistol”. Besættelser fører ofte til tortur.

Enhver besættelse undertrykker befolkningen, hvilket de mange drab på civile, som er de langt vigtigste afsløringer i Wikileaks dokumenterne, viser.

Denne undertrykkelse fører til modstand, ofte væbnet. Modstanden støttes af betydelige dele af befolkningen. Derfor har en besættelsesmagt, der prøver at bekæmpe modstanden, svært ved at finde dem der kæmper imod dem. Det kan være et motiv til tortur for besættelsesmagten.

Et andet kan være at skræmme potentielle deltagere i modstandskampen fra at blive aktive, hvilket helt tydeligt var en del af den megen opmærksomhed, som Guantanamo-lejren fik. Bush kunne have valgt at sende Guantanamo-fangerne til fængsler i Egypten eller andre mere anonyme fængsler.

Endelig sker der også det i enhver krig, at flertallet af dem der kæmper, kommer til at hade dem på den anden side, af den simple grund at de forsøger at dræbe dem, hvilket også kan være et motiv til tortur som den, vi så i Abu Ghraib fængslet.

Se også:
SAA 303: Afghanistan: Krigsmagerne må tabe, hvis freden skal have en chance
SAA 303: Afghanistan: Interview med Nagieb Khaja

Flere artikler fra nr. 303

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?
WikiLeaks

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1735 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside