Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 304 – 2. december 2010 – side 5

Det mener vi

Enhedslistens fremgang – hvad nu?

”Det er en syg tankegang, at din ret til at leve sammen med den du elsker, gøres afhængig af uddannelsesniveau og indtægtsforhold”. Det var det klare budskab fra Johanne Schmidt-Nielsen. Den klare linje og S og SF’s højreskred har styrket Enhedslisten, der, ifølge de seneste meningsmålinger, står til at få det bedste valg i partiets historie.

Fremgangen vil styrke EL og vil give mere rum til dem, der er imod nedskæringer, krig og racisme. Samtidig kan fremgangen være med til at presse SF og S til at holde en mere venstreorienteret linje end de ellers ville.

Men fremgangen vil også skabe yderligere pres for at indgå kompromiser med S og SF for at få del i magten. For mange kompromiser vil indebære at opgive den klare linje og sandsynligvis fremgangen. Det vil være første skridt ad den vej, som SF allerede er gået for langt ad.

Vejen fører væk fra Christiansborg

Heldigvis er der en verden udenfor Folketinget, det er her flertallet af EL’s medlemmer har deres daglige gang. Dem er der, takket være fremgangen, nu langt over 5.000 af. En del af de nyeste er fra SF, alene den første uge af debatten op pointsystemet for indvandrere meldte 155 sig ud af SF, men flertallet er kommet direkte til EL.

I Enhedslisten Amager var der 26 til brunch for nye medlemmer og det største ordinære medlemsmøde i mindst fire år.

Det er de nye aktive medlemmer, der i samarbejde med andre, der ønsker at slås for en bedre verden, skal skabe en mere attraktiv mulighed for EL. At være en organiserende politisk kraft for de bevægelser, der kan skabe de forandringer, som forlig med S og SF ikke kan.

En kamp om politisk retning

Demonstrationen ”Kærlighed Uden Grænser” er en god start – mange EL-medlemmer er aktive i mobiliseringen til demonstrationen. Hvilket viser, at der er en vilje til at gå den vej blandt en stor del af EL’s medlemmer.

Det er afgørende at denne vilje også bliver understøttet organisatorisk. Der skal oprettes netværk bl.a. disse medlemmer, så deres arbejde i bevægelserne bliver styrket og kommer til at tegne EL og gøre det muligt, at EL som parti kan påtage sig at være en politisk kraft, der driver bevægelserne fremad – også på andre måder end at være talerør for dem i Folketinget.

EL’s mest synlige medlemmer er byråds- og folketingspolitikerne. De er fokuseret på valgkamp og det parlamentariske spil. De har et netværk og arbejder bevidst for, at EL skal gøre det så godt som muligt til valgene og at EL skal fokusere på valgene.

I skrivende stund med 10 dage til demonstrationen Kærlighed Uden Grænser fremgår demonstrationen ikke af enhedslisten.dk. AktivistFabrikken, den årlige uddannelse af aktivister i Enhedslisten, var ensidigt fokuseret på at uddanne valgkampsaktivister – mens organiseringen af bevægelser mod racisme, nedskæringer, krig og global opvarmning fyldte meget lidt. Det samme var gældende i 2009, hvor det var forberedelserne til kommunalvalget, der var fokus.

Hvis EL skal omstille sig fra at være en valgmaskine til at være organisatorer for bevægelserne, kræver det dels stærke bevægelser og dels, at der blandt EL’s medlemmer er netværk, der kan argumentere for, at en sådan omstilling er målet, og at EL ikke kun skal være en valgmaskine.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 304

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Siden er vist 4582 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside