Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 304 – 2. december 2010 – side 16

Bankernes regning må ikke ende hos irske arbejdere

En politisk og økonomisk krise fejer hen over Irland – og den truer med at sprede sig til adskillige andre lande.

EU og Den Internationale Valutafond (IMF) vedtog i denne uge en redningspakke til bankerne på flere milliarder. Og den britiske finansminister George Osborne har tilbudt yderligere 7 milliarder pund.

Men intet af dette går til det irske folk. Det er alt sammen beregnet til de banker, der er rodet ind i den irske økonomis kollaps.

For at betale for dette vil de fattige og udsatte – der allerede lider under flere års nedskæringer – blive angrebet yderligere. Det er grunden til, at der er planlagt enorme protester i den kommende weekend (27-28.11).

Regering i krise

Den irske regering befinder sig i en livstruende krise. Regeringspartiet Fianna Fail er fast besluttet på at gennemtrumfe en skrabet finanslov den 7. december, men det er langt fra sikkert at det vil lykkes.

Deres koalitionsparti, De Grønne, har, som var de slaver, lovet at støtte regeringen, så finansloven kan vedtages. Men hvis løsgængere eller medlemmer af parlamentet fra den nederste del af regeringspartiernes hierarki ombestemmer sig, kan det stadigt føre til regeringens fald.

Der er vrede og bitterhed blandt den almindelige befolkning.

Ifølge Catherine Mooney, en lærer fra Dublin: ”siger de meget i parlamentet, men gør intet. IMF er det seneste slag i en lang kamp mod arbejderne.”

”Vi har via ’partnerskab’ givet og givet under det økonomiske boom, men intet fået.”
”Med nedskæringerne har vi igen givet, og nu er deres eneste ønske at tromle hen over arbejderne for at hjælpe bankerne.”

Banker

Peter, en pensionist, sagde til Socialist Worker: ”De har tænkt sig at tage 10 pct. af min pension og give den til en eller anden bankmand.”

”De er nogle slyngler og vi ved de er slyngler. En lille klub af mennesker har fyldt deres lommer, og vi bliver af de samme mennesker tvunget til at betale for det.”

Velfærden vil blive beskåret. Det offentlige sundhedssystem vil blive forringet. Børn, handikappede og ældre vil miste deres allerede utilstrækkelige offentlige ydelser.

Men de 100 milliarder pund, som man skylder til tyske banker, vil ligesom de 109 milliarder pund, de skylder til britiske banker, være sikret. De irske banker vil være sikre i endnu seks måneder.
Masse-arbejdsløshed og emigration er en sikker konsekvens, ligesom at fattigdommen og uligheden vil stige markant.

Ondskabsfuldheden kan opsummeres med IMFs idé om at beskære mindstelønnen og velfærdsydelser. Ting der har absolut intet at gøre med den situation som de offentlige finanser befinder sig i.

IMF bruger blot krisen som en opportunistisk undskyldning til at straffe dem, der lever på bunden af samfundet.

IMFs plan, der udsendtes onsdag, foreslog ”en gradvis nedskæring af arbejdsløshedsunderstøttelsen og strengere krav til jobsøgning”.

Og IMF vil også beskære mindstelønnen ”i overensstemmelse med det generelle fald i lønninger”.

Regeringens fireårsplan indeholder initiativer der skal ”nedbringe virksomheders omkostninger for at øge konkurrenceevnen”.

Det indebærer at holde skatten på virksomhedernes profit lav – samtidig med at man afskaffer 28.000 jobs i den offentlige sektor og skærer i lønnen til de resterende.

Den irske regerings plan for økonomien er afhængig af, at 100.000 fattige vil emigrere inden 2014.
John er arbejdsløs. Han sagde til Socialist Worker: ”Alle mine venner snakker om at flytte til udlandet. Canada er det sted som flest snakker om.”

”Der er bare ingen jobs her til alle de folk der arbejder inden for byggefagene – tømrere, bygningsarbejdere. Der endnu færre jobs til unge.”

Jimmy Kelly, regionssekretær for fagforeningen Unite, fortalte Socialist Worker, at ”deres politik er tvangs-emigration. Det kunne godt opfattes som ’generations-udrensning’.”

”Vores regering har endelig givet styringen fra sig efter to år med noget, der kun kan betegnes inkompetence og løgn. Men alligevel går du stadig rundt og klipper snore over, som om ingenting har ændret sig – og bliver arrige hvis de bliver stillet over for spørgsmål om hvorvidt de skammer sig over deres præstation eller ej.”

”De har behandlet den irske befolkning som fjolser og bør træde tilbage med det samme.”

”De burde blive frataget deres smarte biler og vanvittige forbrug og tvunget til at lade befolkningen bestemme, hvem der skal forhandle sig frem til en vej ud af det rod som de har skabt.”

Den vrede deles af mange fra fagbevægelsen, men andre har været mere konservative.

Ofre

I alt for lang tid har fagforeningerne accepteret ofre og gået med til ikke at strejke for at fremme ”nationens interesser”.

Men det er blevet afsløret som værende et dække for de super-rige, der har profiteret på det økonomiske boom og har ønsket at de fattige skulle tage skraldet.

I mellemtiden kræver oppositionspartierne, at der udskrives valg, men går med til at skære på det offentlige forbrug.

Men bitterheden og vreden kan brede sig og blive til en bevægelse, der kan stoppe nedskæringerne.

Der er daglige protester imod nedskæringerne og regeringen – men nøglen vil være denne lørdag (27.11), hvor det irske LO har indkaldt til en enorm demonstration.

Og efter den har Right to Work-bevægelsen indkaldt til en protest-dag i forbindelse med afstemningen om finansloven, tirsdag d. 7. december.

Disse protester skal være startskuddet til hårdtslående protester.

Massive mobiliseringer og kæmpe strejkebølger kan stoppe angrebene på de fattige til fordel for de rige.

Arbejdere i Portugal, der er det næste land i køen efterhånden som krisen spreder sig, gik i generalstrejke i denne uge. Det er den slags modstand der er brug for.

Oversat fra Socialist Worker (UK)
Billede: Protester i Dublin, 2009

Se også:
SAA 304: 7,7 mia. fra den danske stat til irske banker
SAA 304: Studenterprotester i Storbritannien: ”Ud af klasseværelserne og ud på gaden”
SAA 304: Studenteroprør sender Berlusconi i tovene

Flere artikler fra nr. 304

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Irland

Siden er vist 2182 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside