Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 305 – 13. januar 2011 – side 5

Klimaaftale

Kloden på udsalg

Martin Empson

Resultatet af FNs klimakonference i luksusbyen Cancun, Mexico, viser den totale foragt, verdens rigeste regeringer har for kloden.

Det var ikke ventet, at Cancun ville føre til ret meget. Den internationale proces blev stækket på sidste års møde i København, hvor USA’s præsident Obama bryggede en erklæring sammen, der ikke indeholdt nogen reelle nedskæringer af CO2-udledningerne.

Den aftale, der blev opnået i Cancun indeholder ingen bindende reduktioner og gentager blot de frivillige mål, som blev aftalt sidste år. Den forlænger heller ikke de meget begrænsede mål i Kyoto-protokollen, der udløber i 2012.

Faktisk er nogle centrale spørgsmål, herunder om en fremtidig aftale vil være juridisk bindende eller ej, blevet yderligere udsat.

Ikke desto mindre hyldede den britiske premierminister, David Cameron, begivenheden som en ”succes” – på trods af at han afviste en invitation til selv at deltage.

Aftalen betyder, at underskriverne anerkender, i hvert fald på papiret, at det er nødvendigt at gøre mere for at reducere udledningerne. Men disse ”foreslåede reduktioner” kommer ikke i nærheden af, hvad der er nødvendigt for at undgå de 2 graders temperaturstigning, som mange forskere mener er på vej og vil kunne udløse klimaforandringer, der løber løbsk.

Der er blevet aftalt planer om at standse skovrydning, hvilket er helt centralt i kampen mod klimaforandringer. Men de er baseret på ”monetarisering” af regnskovene – formodentlig for at producere kreditter til handel med udledninger.

Sådanne markedsløsninger har en lang række fiaskoer bag sig.

På trods af de åbenlyse mangler brød de delegerede angiveligt ud i jubel, da aftalen blev underskrevet.

Så hvorfor var der så megen lettelse? Det kan kun være fordi, som det hedder med en Oxfam repræsentants ord: ”Forhandlingerne er nu ude af respiratoren.”

Det eneste land, der udtalte sig imod dette rådne kompromis var Bolivia, et land, der har forsøgt at skabe en massebevægelse omkring klimaforandringer.

Tragedien i Cancun viser nødvendigheden af at udvide vores modstand.

Hvis vi skal undgå en klimakatastrofe, er vi nødt til at sørge for, at den voksende kamp mod sociale nedskæringer også inkluderer, at kloden skal bevares.

Martin Empson er kasserer i Campaign Against Climate Change’s fagforeningsgruppe. Han skriver i personlig egenskab.

Flere artikler fra nr. 305

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
COP-16

Se flere artikler af forfatter:
Martin Empson

Siden er vist 1944 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside