Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 305 – 13. januar 2011 – side 6

Kampen om den almene boligsektor

Peter Iversen

Omkring hver femte dansker bor i den almene boligsektor. De bor til leje i en boligforening. Det er faktisk meget unikt, hvordan vi i Danmark har indrettet os med den almene boligsektor.

Udviklingen af den almene boligsektor i Danmark er sket hånd i hånd med opbygningen af velfærdssamfundet. Med industrialiseringen af Danmark og udviklingen af byerne, flyttede mange mennesker fra landet til byerne, og det var i høj grad den almene boligsektor, der har bygget boligerne i de voksende byer.

Der er demokrati i en boligforening. Beboerne har på beboermøder stor indflydelse på, hvad der skal ske med deres boligafdeling. Og der vælges blandt beboerne en bestyrelse for den lokale afdeling.

Der er en omfattende lovgivning for den almene boligsektor. Hele det politiske system kan styre den almene boligsektor mere end det private boligmarked.

Sociale opgaver

Den almene boligsektor er pålagt og har påtaget sig store sociale opgaver. Kommunalbestyrelserne kan disponere over op til 25 pct. af boligerne i de fleste boligafdelinger.

Det er blevet brugt til at huse en bred skare af beboere, der på den ene eller anden måde har haft brug for offentlig hjælp. Det har betydet, at nogle boligområder har mange beboere med sociale problemer.

En del af lovgivningen omkring den almene boligsektor gør, at beboerne løbende kommer til at betale ind til en fælles landsbyggefond i takt med at renteudgifterne bortfalder for det enkelte boligbyggeri. Landsbyggefonden er et solidarisk system for de forskellige boligforeninger, hvor man opbygger en formue til brug for renovering af boligerne.

Mange af boligerne i den almene sektor blev bygget i 60’erne og 70’erne og trænger til at blive renoveret. Normalt vil boligforeningerne få støtte til renoveringen fra Landsbyggefonden.

Forfald

Men den borgerlige regeringen har siden 2005 drænet Landsbyggefonden for milliarder, som staten har taget til andre formål. Derfor er der ikke længere så mange midler til at gennemføre boligrenoveringer, og generelt forfalder den almene boligsektor af den grund.

Boligorganisationerne har højlydt protesteret imod statens vedvarende tyveri af beboernes penge fra Landsbyggefonden. Men så lang tid regeringen kan mønstre et flertal fortsætter tyveriet, milliard for milliard.

Ejerboliger

Den borgerlige regering bryder sig generelt ikke om en stor almen social og solidarisk boligsektor. Man har gennemført lovgivning, der giver mulighed for at gøre almene boliger til ejerboliger, så lejlighederne kan sælges som ejerlejligheder.

Det har dog ikke været den store succes indtil nu, men regeringens målsætning er klar nok, langsomt at undergrave den almene boligsektor for at den i sidste ende skal havne på private hænder. Den almene boligsektor udsættes for samme pres for privatisering, som vi kender det fra dele af den offentlige sektor.

I forbindelse med den store helhedsplan for Gellerup i Århus, et af landets største almene boligområder og stemplet som ghetto, er der planlagt at en af blokkene skal sælges, dvs. laves om til private lejligheder.

Kun Enhedslisten har i Århus byråd ikke villet tilslutte sig helhedsplanen for Gellerup.

Flere artikler fra nr. 305

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 1862 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside