Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 305 – 13. januar 2011 – side 11

WikiLeaks dokumenter

Jakob L. Krogh

Vi kigger på nogle af de seneste WikiLeaks-dokumenter.

Fred så Israel kan forberede krig

Ifølge dokumenter fra den amerikanske ambassade i Israel, som hjemmesiden WikiLeaks har offentliggjort, forbereder Israel en ny storkrig.

Den israelske forsvarschef Gabi Ashkenazi skulle have sagt til en amerikansk delegation: ”Jeg forbereder den israelske hær på storkrig, da det er lettere at omstille til en mindre operation end det modsatte.” Samtidig viste den israelske forsvarschef sin ligegyldighed over for civile ofre ved at slå fast, at Israel ikke accepterer “nogen begrænsninger på krigsførelsen i befolkede områder”.
Det betyder at Hillary Clinton og Barack Obama vidste, at Israel forberedte en ny storkrig, da de igangsatte ”fredsforhandlingerne” i 2010.

Israel underminerer demokrati i Palæstina med blokade af Gaza og støtte til Fatah
Af et andet WikiLeaks dokument fra 2008 fremgår det, at det har været Israels mål med blokaden ”at skade Hamas-styret i Gaza økonomisk uden at skabe en humanitær krise og købe tid, så Fatah kan genopbygge støtte”.

Ved det eneste demokratiske valg i de palæstinensiske selvstyre-områder fik Hamas 76 og Fatah 43 af de i alt 132 pladser i parlamentet.

Israel har i samarbejde med Fatah gennemført et kup mod den demokratiske valgte Hamas-regering på Vestbredden.

Som lederen af Israels sikkerhedstjeneste, Yuval Diskinden, ifølge endnu et dokument fra WikiLeaks har sagt: ”De (Fatah; red.) nærmer sig en nulsum-situation, og alligevel beder de os om at angribe Hamas. Det er en ny udvikling. Vi har aldrig set den slags før. De er desperate.”

En repræsentant fra Fatah har efter afsløringerne indrømmet at have samarbejdet med Israel om ”sikkerhedsspørgsmål af interesse for begge parter”.

Fawzi Barhoum, talsmand for Hamas, konstaterer: ”Det her beviser, hvad Hamas hele tiden har sagt: At der har været en arbejdsdeling mellem dele af Gazas forhenværende styre og den israelske besættelsesmagt. Den samme situation består lige nu på Vestbredden.”

Regeringens dobbeltspil

I dokumentarfilmen CIA’s danske forbindelse kom det frem, at CIA brugte den grønlandske lufthavn Narsarsuaq til transport af fanger til bl.a. Usbekistan og Afghanistan, hvor CIA havde tortur-fængsler.

Efter dokumentarfilmen rejste oppositionen et krav om en undersøgelse af CIA’s brug af lufthavnen. Men samtidig med at Per Stig Møller lovede at stille kritiske spørgsmål til USA blev topembedsmænd sendt til den amerikanske ambassade med det budskab, at USA ikke skulle svare.

Med den tidligere amerikanske ambassadørs ord: ”Den danske regering har officielt udtrykt deres bekymring om beskydningerne, man har til os privat indikeret, at de ønsker sagen skal forsvinde så hurtigt og stille som muligt.”

Regeringens dobbeltspil i forholdet til Grønland og USA er ikke noget nyt. Også i forhold til Thule-basen har danske regeringer spillet dobbeltspil. Her bad den socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen USA om ikke at spørge om lov til at have atomvåben på Grønland, men bare at gøre det.

Dobbeltspillet viser, hvordan skiftende danske regeringer udnytte kontrollen med Grønland til at fremme danske udenrigspolitiske mål – især et bedre forhold til USA – på en måde, der er i modsætning til grønlændernes interesser. Og så kynisk at det skal hemmeligholdes for offentligheden.

Tidligere landsstyreformand i Grønland, Lars-Emil Johansen, har efter afsløringerne krævet grønlandsk kontrol over egen udenrigspolitik. Ved at bruge Grønland til at fremme egne interesser opfører Danmark sig som en klassisk kolonimagt.

Se også:
SAA 305: Forsvar WikiLeaks

Flere artikler fra nr. 305

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
WikiLeaks

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2175 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside