Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 305 – 19. januar 2011 (Kun online)

Fælles kamp mod nedskæringer på Zahles Seminarium

Jakob L. Krogh

Tirsdag den 18. januar stoppede eleverne på Zahles lærerseminarium i København undervisningen.

”I dag har vi simpelthen troppet op og sagt: ‘I må ikke undervise, vi stopper jer simpelthen. I kan opholde jer på lærerværelset, eller I kan komme ned og høre, hvad vi har at sige og kigge på, hvad der foregår, men I må ikke undervise’,” forklarer Jeppe Engelund Carlsen, der er næstformand i De Studerendes Råd til Socialistisk Arbejderavis.

Zahles Seminarium lukket

Zahles Seminarium lukket

I stedet for undervisning var de lærerstuderende i gang med at male banner, forberede en løbeseddeluddeling og en underskriftsindsamling.

Foran indgangen hænger et stort banner med teksten Nej til Forringelser.

Underviserne i strejke

I sidste uge var det underviserne på Zahles, der strejkede. ”Overordnet set fordi der skete ret drastiske nedskæringer på vores område, og det havde direkte betydning for vores ansættelser. Den direkte anledning var at der skulle fyres personale, men det handlede ikke om fyringerne, det handlede om, at der skete forringelser,” forklarer Christine, der underviser i dansk på Zahles.

En kollega bryder ind og forklarer, at ”Det vil betyder mindre tid med den enkelte lærestuderende og mere forelæsningsagtig eller universitetsagtig undervisning og uden vejledningstid til det.” Kollegaen, der hedder Kristine med K, ryster let på hovedet for at understrege, at ”mere universitetsagtigt” er en forringelse.

Inspiration

De to undervisere var godt tilfredse med strejken. De mente, de fik vist sammenhold og en styrke.

Men ligeså vigtigt, så var strejken en inspiration for de studerende, der også bliver ramt af nedskæringerne.

”Det, der skete i tirsdags, var jo, at underviserne her på stedet nedlagde arbejdet. De lavede simpelthen en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og det er ikke sket siden Irak-krigen brød ud.”

”Efter tirsdagens undervisningsnedlæggelse, kom studerende til os og sagde: ’Nu – nu skal der fandeme ske noget. Vi skal smede, mens jernet er varmt.’ Og så var der en helt masse initiativ lige pludselig,” fortæller Jeppe Engelund Carlsen.

Han mener også, at det har været afgørende, for at over 100 elever deltog, at det lige pludselig var muligt at se konsekvenserne af de nedskæringer, der har været varslet i mange måneder.

Skal spare 100 millioner

Zahles skal spare 4,8 millioner kr., som til dels skyldes besparelser på 18 millioner på Professionshøjskolen UCC i 2011. Frem til 2014 skal UCC i alt spare 100 millioner.

En af de ting, der allerede nu bliver skåret, er et projekt, der har køre sideløbende med linjefagene og de pædagogiske fag. Både elever og læger har været enormt glade for faget.

”Det har været et samarbejde mellem de her to fag, så man kunne knytte noget fag-faglighed med noget pædagogisk faglighed,” siger Jeppe Engelund Carlsen og fortæller, at det netop er sådan noget der lægges op til i regeringens nye folkeskoleudspil 360 grader.

Næste skridt

Spurgt om hvad det næste de studerende konkret skal gøre er, siger Jeppe Engelund Carlsen: ”Organisere på tværes af uddannelserne og samle folk fysisk.”

Ifølge Jeppe er der ikke noget konkret planlagt, men da Socialistisk Arbejderavis efter interviewet går rundt i de mange workshops, erfarer vi, som et konkret eksempel på den energi og iderigdom, der er blandt de mange aktive studerende, at en gruppe har planlagt en blokade fredagscafé fredag den 21. kl. 18, hvor de vil invitere alle, der vil være med, til over en øl at diskutere, hvordan protesterne skal fortsættes.

Flere artikler fra nr. 305

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Lærerstuderende

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 4235 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside