Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 305 – 27. januar 2011 (Kun online)

Protester i Egypten ryster regimet

Siân Ruddick

Masseprotester prægede gaderne i Egypten i går (25. jan.) i Alexandria, Suez, hovedstaden Cairo og andre dele af landet.

Protesterne vil fortsætte i dag – det er den næste fase af oprør mod Mellemøstens diktatorer, som blev udløst af den tunesiske revolution.

Tusinder af mennesker råbte slogans om at "vælte Mubarak" – landets diktator, der har hersket med brutalitet og undertrykkelse siden 1981.

Mange i mainstream medierne hævder, at protesterne er uden fortilfælde i landet, men dette er ikke tilfældet.

Demonstrationerne i går, der blev udløst af vrede over stigende fødevarepriser, korruption og undertrykkelse, er en fortsættelse af de demokratiske, anti-imperialistiske og strejkebevægelser, der har været en del af det egyptiske samfund siden 2001. Bevægelsen har været igennem mange faser.

I 2004 protesterede hundredtusindvis mod besættelsen af Irak og Palæstina og krævede en ende på Mubaraks regime. Det Muslimske Broderskab, der indkaldte til disse protester, er det største oppositionsparti og kan mobilisere folk på gaden.

Sammen med Det Muslimske Broderskab, har den rige tradition fra venstrefløjen og arabisk nationalisme været central for udviklingen af modstand.

Fra 2006 til 2008 strejkede tekstilarbejderne i Mahalla i den nordlige del af landet. Arbejderne stod over for deres fagforeningslederes konservatisme og voldsom statslig undertrykkelse. De besatte deres fabrikker og stod fast.

Selv om de ikke blev fulgt af andre arbejdere i resten af landet, var deres kamp med til at give selvtillid og genskabte traditionen for arbejdermilitans. I går sluttede de samme arbejdere sig til protesterne og trak andre med sig.

Arbejdernes rolle i Egypten vil blive afgørende for den kommende kamp.

I går nægtede demonstranter på Tahrir-pladsen i Cairo at flytte sig og besatte pladsen indtil de tidlige morgentimer. Så rykkede politiet ind og affyrede amerikansk fremstillet tåregas mod demonstrationen og affyrede gummikugler i luften.

Demonstrationen kæmpede tilbage, men blev til sidst spredt. Folk har svoret at fortsætte protesterne, og flere er planlagt til i eftermiddag.

Nyhedsindslag hævder, at mindst fire mennesker er blevet dræbt i protesterne – tre aktivister og en politimand.

Fredag bliver afgørende. Det vil gøre en forskel, hvor mange mennesker der kommer på gaden og går til moskeen. Det vil gøre en forskel, hvad der bliver sagt af moskeens ledere, og hvad Det Muslimske Broderskab opfordrer sine tilhængere til at gøre.

Det er uklart, hvor denne seneste bølge af protester vil ende – men indflydelsen fra Tunesien på begivenhederne i hele regionen må ikke undervurderes. De kommende dage i Egypten vil ikke kun være afgørende for at få radikale ændringer i dette land, men i hele Mellemøsten.

Oversat fra Socialist Worker 2236 (online 26. jan.)
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=23721

Se også:
SAA 305: Diktatorer overalt lever i frygt for det tunesiske eksempel
SAA 305: Tunesisk fagforeningsmand: ”Vores oprør giver håb i andre arabiske lande”
SAA 305: Oprør ryster nordafrikanske regimer

Flere artikler fra nr. 305

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Siân Ruddick

Siden er vist 3021 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside