Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 19. februar 2011 (Kun online)

Egypten

Arbejderne er trådt ind på historiens scene

Hundredtusinder af arbejdere er gået i aktion de seneste uger for at forsvare revolutionen og kræve radikale ændringer i deres løn- og arbejdsvilkår.

Buschauffører i Cairo har været i strejke siden torsdag i sidste uge (10. feb.). En af chaufførne, Mustafa Mohammed, sagde: ”Vi er i dyb gæld. Vi fortsætter, indtil vores krav er opfyldt.”

Han tilføjede, at administrationen havde sendt en ledende medarbejder for at "tilbyde os et kødben” med en feriebonus, men det var ikke nok.

Arbejderne låste busserne inde i garagerne og udsendte en erklæring, der sagde ”ned med Mubarak”. Andre arbejdere i den offentlige transport har tilsluttet sig strejkerne.

Jernbanearbejdere i hele hovedstaden har blokeret togsporene og afholdt organiseringsmøder på dem. I mandags forsøgte en officer fra hæren at overtale arbejderne til at forlade stedet. Han blev omringet og overdøvet af råb, hvorefter han gik.

Sit-in

I mellemtiden protesterede hundredvis af ambulancechauffører i Giza-distriktet i Cairo med krav om bedre løn og faste jobs. Omkring 150 ansatte i turistbranchen demonstrerede ved Gizas pyramider og krævede højere løn.

Og arbejdere på Masr Menufiya tekstilfabrikken i Menufiya afholdt en sit-in for lønkrav.

Oliearbejdere planlægger at strejke i denne uge med krav om stop for eksport af gas til Israel og for at minister Sameh Fahmy bliver stillet for retten.

The Independent Syndicate for Real Estate Tax Workers (Ejendomsskatteopkrævernes uafhængige fagforening) demonstrerede foran det stats-loyale fagforbund, Egyptian Trade Union Federation, i Cairo og krævede, at formanden, Hussein Megawer, og fagforbundets bestyrelse træder tilbage.

Hundredvis af arbejdere ved Telecom Egypten blokerede veje i sidste uge og krævede højere løn, og at selskabets bestyrelse træder tilbage. De siger, at deres løn har stået stille i mere end 20 år.

Omkring 5.000 postarbejdere demonstrerede uden for Egyptens Postvæsens hovedkontor.

Den overvejende kvindelige arbejdsstyrke ved Egyptens Dyresundheds-Forskningscenter demonstrerede og krævede, at direktøren omgående træder tilbage.

”Hun er fuldstændig korrupt,” sagde en arbejder. ”Hun brugte penge, der var beregnet til at studere og forebygge fugleinfluenza, til at bygge villaer til sig selv i Cairo og Alexandria.”

Hængelåse

I Kafr Al Zayat sluttede læger sig til 1.500 arbejdere på en sit-in på byens offentlige hospital.

Og arbejdere på Egyptens største fabrik, tekstilfabriklken Misr spinde- og væveselskab, strejkede i solidaritet med de regeringsfjendtlige demonstranter og for at kræve højere løn.

Arbejdere på fabrikken, der beskæftiger 24.000 mennesker i byen Al-Mahalla al-Kubrai Nildeltaet, gik i strejke torsdag i sidste uge, satte hængelåse på bygningerne og forsamledes foran administrationskontorerne.

Mange af arbejderne er kvinder. En domstolsafgørelse hævede mindstelønnen sidste år, men arbejderne siger, at de ikke har fået betaling efter den nye tarif.

Strejke-organisator Faisal Naousha sagde: ”Mubaraks afgang var et af vores vigtigste krav. Nu, da det er sket, vil vi koncentrere os om vores økonomiske krav.”

De suspenderede strejken mandag i denne uge. Faisal siger, at de er gået tilbage på arbejde "for nu", men vil fortsætte kampen.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2239, 19. februar 2011:
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=23943

Se også:
SAA 306: Egyptens største offentlige virksomhed går i tidsubegrænset strejke
SAA 306: Egypten: Er dette en revolution eller bare et kup?
SAA 306: Er Egyptens hær på folkets side?

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Siden er vist 3273 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside