Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 21. februar 2011 (Kun online)

Fra Libyen og Bahrain til resten af regionen

Oprørene fortsætter med at sprede sig

Simon Assaf

En storm af revolutioner, opstande og revolter fortsætter med at tordne gennem hele Mellemøsten. Dens hastighed og omfang kan gøre én forpustet.

Efter at Ben Ali i Tunesien og Hosni Mubarak i Egypten blev styrtet, er alle regimer i regionen, uanset om de betragtes som venligt- eller fjendtligtsindede over for Vesten, blevet udfordret af denne voksende bevægelse.

Libyen

Libyen har rejst sig i et landsdækkende oprør mod Muammar Gaddafis 42 år gamle regime.

Oprøret, der er centreret omkring den østlige by Benghazi, har bredt sig som en løbeild mod syd og til byer og landsbyer rundt om Gaddafis magtbase i hovedstaden Tripoli.

Det er vanskeligt at få bekræftet de nyheder, der kommer ind, da staten har forbudt journalister at arbejde og lukket internettet.

Men oprørere i Benghazi erobrede en radiostation fredag aften efter en dag med blodige konfrontationer med svært bevæbnede sikkerhedsstyrker.

De fyldte æteren med appeller om, at opstanden skulle spredes, anmodninger om våben og hjælp samt instrukser til masserne om at blokere lufthavnen og erobre centrale bygninger.

Lørdag har Benghazi og byen Bayda – den anden og tredje største by i Libyen – modstået brutale angreb fra tropper, der er loyale mod diktatoren.

Der er rygter om, at Gaddafis nevø er blevet dræbt, da hans militærbase i Benghazi blev overrumplet, og at Gaddafi har henrettet højtstående officerer i militæret, herunder nære familiemedlemmer, i et forsøg på at overleve oprøret.

Dele af hæren og politiet er gået over til revolutionen, men hovedstaden er fortsat i hænderne på regimet og dets bøller.

Bahrain

I Bahrain, en central østat i Golfen og hjemsted for USA’s femte flåde, har bevægelsen trodset brutale angreb fra politiet og hæren og hermed vundet en vigtig politisk sejr.

Folk i Bahrain er vendt tilbage til Perle-rundkørslen, som er centrum for deres protester, efter et blodigt forsøg på at knuse deres oprør fredag aften.

Kronprinsen har tilsyneladende sat kongen og indenrigsministeren ud af spillet og kaldt statens sikkerhedsstyrker og hæren tilbage. Han har tilbudt ”forhandlinger om reform”.

Men bevægelsens krav har ændret sig og omfatter nu et krav om regimets afgang. Bahrains fagforeninger opfordrer til generalstrejke.

Kongens forsøg på at drukne protesterne i et sekterisk blodbad har også givet bagslag.
Den herskende familie – og centrale dele af sikkerhedsstyrkerne – er sunni-muslimer, mens langt størstedelen af befolkningen er shia-muslimer.

Ifølge vidner har sikkerhedsstyrker råbt sekteriske fornærmelser mod demonstranterne, der svarede: ”Shiaer og sunnier er forenede, ned med tyranni, ned med regimet.”

I hele regionen

Hidtil usete demonstrationer har fundet sted i Syrien, hvor store skarer omringede en politistation i hovedstaden Damaskus, efter at en ung mand var blevet gennembanket.

Menneskemængden råbte: ”Det syriske folk vil ikke blive ydmyget.”

Demonstranter i det sydlige Irak trodsede sikkerhedsstyrker i en demonstration mod korruption. Imens er store menneskemængder gået på gaden i det kurdiske område i det nordlige Irak i et forsøg på at jage det regerende parti ud.

Uroen har også bredt sig til Kuwait og Saudi Arabiens østlige region.

I Marokko har en menneskemængde angrebet en politistation samt fransk-ejede virksomheder i Tanger i protest mod en aftale, der gav en kontrakt om offentlige forsyninger til et fransk selskab.

Sidste uge forsøgte unge marokkanere at storme det kongelige palads. De opfordrer til flere demonstrationer.

Øjenvidne-beretninger fra Aden fortæller, at tusindvis af mennesker for første gang demonstrerede i alle dele af byen mod præsident Ali Salehs regime. Hverken politiet eller Alis særlige sikkerhedsstyrke var at se nogen steder.

Direktøren for den vigtigste bank i Aden City er blevet angrebet, slået og smidt ud af sit job.
Hans fire sønner – der også har ledende stillinger – er blevet fordrevet, og arbejderne har overtaget banken.

Det samme er sket for chefer i den statslige el-service. Folk tildeler korrupte ledere og embedsmænd ansvaret for den enorme og vedvarende stigning i deres regninger.

Arbejderne har besluttet at tilbageholde alle betalinger til staten for i stedet at betale deres egen løn.

Cheferne og de, der anses for at være deres samarbejdspartnere, er blevet smidt ud af en statsejet møbelfabrik, havneadministrationen og vandforsyningen.

Ubekræftede rapporter fortæller, at mange andre arbejdspladser i hele byen er blevet påvirket af den voldsomme stigning i arbejder-overtagelser. Nyhedsbureauet Al Jazeera rapporterer, at tanks er på vej ind i byen.

Yderligere rapportering af Alistair W.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2239, 19. feb. 2011 (kun online, 20. feb. 2011)
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=23956

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Irak
Saudiarabien
Aden
Bahrain
Libyen
Marokko

Se flere artikler af forfatter:
Simon Assaf

Siden er vist 3307 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside