Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 24. februar 2011 (Kun online)

Tusinder af arbejdere strejker i Saudi-Arabien

Saudi-Arabien bliver nu rystet af strejker, mens stemningen af modstand breder sig i hele regionen. En socialist i Saudi-Arabien rapporter om, hvordan kampene i Mellemøsten endda breder sig til det mest ondskabsfulde diktatur, som er støttet af USA.

Arbejdere i strejke i Saudi-Arabien

Arbejdere i strejke i Saudi-Arabien

 

Da jeg kom til min arbejdsplads torsdag i sidste uge, jeg fandt ud af, at over 3.000 arbejdere krævede deres rettigheder, hvorefter de opfordrede til generalstrejke på en byggeplads i Saudi Binladin Group. Arbejderne var meget vrede. Deres arbejdsplads er en af de største byggeprojekter i landet til en værdi af 100 mia. SR (Saudi Riyal) (ca. 140 mia. kr.).

Men de lever under forfærdelige forhold. En af arbejderne fortalte mig: "Jeg bor i et værelse på fire gange tre meter med otte personer, og for hver ti personer er der kun ét toilet." En anden egyptisk arbejder fortalte mig om arbejdsvilkårene og begrænsningen af religionsfrihed: ”De er zionister, de tillader mig ikke engang at bede til tiden!”

En anden arbejder talte om vandet på byggepladsen, som er inficeret og fuld af skidt og insekter: ”Lederne ville ikke engang vaske deres hænder i det, men for os, så er vi nødt til at drikke det, fordi det er det eneste drikkevand på pladsen.” De andre talte om forsinkede lønudbetalinger og ulønnet overarbejde: ”Vil du tro på, at nogle af arbejderne her kun får 700 riyals (ca. 1.000 kr.) om måneden, og jeg får 1.000 riyal (ca. 1.400 kr.). Hvordan skulle vi kunne overleve?”

De kunne ikke fortsætte på den gamle måde. De organiserede sig og besluttede at lave en demonstration på stedet for at kræve deres rettigheder med det samme. Det var den mest interessante scene, som jeg har været vidne til i mit liv. Da en gruppe af koordinatorer og sikkerhedsvagter prøvede at overtale dem til at vende tilbage til arbejdet, svarede arbejderne ved slå deres sikkerhedshjelme mod væggene, og de råbte: Vi kræver "mad, penge, bolig – vi vil respekteres”. Alle lederne tog, for første gang siden starten af projektet for fire år siden, arbejderne alvorligt.

Politiet kunne ikke styre arbejderne. Da en politibetjent sagde til arbejderne, at de skulle vende tilbage til deres indkvartering, og at deres problemer vil blive løst senere, svarede arbejderne med at kaste sten mod ham, og de formåede at skræmme alle politifolkene omkring ham. Stenene ramte ved siden af politibetjenten, men desværre ikke ved siden af hans bil! Det var første gang i mit liv, at jeg så en smadret politibil i Saudi Arabien.

Da flere koordinatorer, som var sendt af ledelsen, forsøgte at love de ansatte forandringer, pressede jeg og flere andre socialister på for at besætte byggepladsen, selv om det ikke virkede. Men da en af koordinatorerne sagde: ”Vi vil give jer en ny indkvartering med en fodboldbane,” svarede en af de ansatte: ”Hvordan skulle vi kunne spille fodbold efter 13 timers arbejde og ubetalt overarbejde?” Så lovede koordinatorerne, at alle arbejdere ville blive betalt efter fem dage. En eller anden svarede: ”Hvordan skal vi få brød til i dag efter fem dage? Vi har brug for det nu, vi er trætte af undskyldninger. Kan en milliardær ikke betale sine arbejdere i dag?”

Til sidst lovede ejeren arbejderne, at de vil betale dem på lørdag. Arbejderne gik tilbage, og om lørdagen, modtog de 500 SR (ca. 700 kr.) ekstra oven i deres løn, og ejerne lovede dem, at de ville forbedre deres indkvartering, og at de ville betale dem 100 timer for deres overarbejde hver måned.

Arbejderne begyndte at organisere sammen med et søsterselskab, som tilhører de samme ejere, for at starte en ny bølge af strejker på forskellige dele af byggepladsen. Gennem hele denne uge var der flere strejke-aktioner på Kong Fahad Biblioteket og på en byggeplads i Kong Saud Universitet.

Oversat fra Socialist Worker (UK) 2240 (kun online, 24 feb. 2011)
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=24025

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Saudiarabien

Siden er vist 3411 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside