Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 27. februar 2011 (Kun online)

Græske arbejdere fortsætter kampen med den ottende generalstrejke

Grækenland blev i onsdags ramt af den ottende generalstrejke mod barske nedskæringer på mindre end 12 måneder. Den blev lige så vellykket som de andre strejker, der har rystet den socialdemokratiske PASOK-regering – trods den forværrede økonomiske situation og den lange tid, kampen har stået på.

Migrantarbejdere tilslutter sig demonstrationen i Athen i onsdags

Migrantarbejdere tilslutter sig demonstrationen i Athen i onsdags (Billede: Workers Solidarity)

 

Store demonstrationer fandt sted rundt om i landet, hvor folk bekæmper de nedskæringsplaner, som regeringen forpligtede sig til at gennemføre for at få en redningspakke fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

”Alle deltog i strejken, selv de færgearbejdere, som regeringen har underkastet love om undtagelsestilstand,” sagde Panos Garganas, redaktør af avisen Arbejder-Solidaritet i Grækenland. ”De trodsede loven og sluttede sig til andre transportarbejdere, så der var ingen fly, tog eller skibe på dagen.”

”Lærerne holdt en 48-timers strejke tirsdag og onsdag. De er midt i en stor kamp, idet nedskæringerne betyder lukning af skoler i nogle områder.”

”Lærernes blok var en af de største og mest militante dele af demonstrationen i Athen på dagen for generalstrejken. Politiet angreb dem ondskabsfuldt. De fik mere tåregas end nogen andre.”

Demonstranterne modstod også et brutalt politiangreb i Athen.

”Politiet angreb demonstrationen, da den gik ind på Syntagma Pladsen, lige uden for parlamentet,” sagde Panos. ”De var fast besluttede på at holde de strejkende ude fra pladsen.”

Revolutionen i Egypten har inspireret folk i Grækenland, som den har overalt.

”Det mest populære slogan var: ’Lad os få Cairo overalt’,” sagde Panos.

Forværrede forhold

”Der er store kampe forude, hvor buschauffører, lærere og hospitalslæger er i front. Læger kæmper mod forværrede forhold på arbejdspladsen, og de besatte for nylig sundhedsministeriet i en uge. Regeringen har også indført et fast gebyr på 5 euro for alle, der skal på sygehuset, som folk mener vil stige.

”Migrantarbejdere har været i sultestrejke i tre uger mod deres mangel på rettigheder, hvilket øger presset på regeringen. Deres blok på demonstrationen i Athen var meget populær, hvor folk langs ruten klappede ad dem, da de gik forbi.”

Omfanget af modstanden og den tiltagende økonomiske krise har gjort PASOK urolig.

”PASOK degraderede den mand, der er formand for buschaufførernes fagforening i Athen, fra sin stilling i partiet, efter at han tabte en afstemning,” sagde Panos. ”Han mente, at så snart parlamentet havde vedtaget sine angreb, så var der ikke megen mening i at kæmpe længere. Men 90 procent af chaufførerne stemte for at fastholde kampen.”

”Regeringen venter på, hvad Angela Merkel, den tyske kansler, beslutter, om hvilke betingelser hun vil stille til omstruktureringen af den græske gæld. PASOK er en rodebutik, med ministre som er meget ulykkelige over situationen. Den recession, som har varet i to år, er kun blevet værre.”

Finansministeren har sagt, at han mener, at produktionen vil falde med 3 procent i år, oveni de 4,5 procent den faldt sidste år. Men regeringen har forpligtet til at fortsætte sit nedskæringsprogram, og arbejderbevægelsen bliver nødt til at optrappe modstanden for at vinde.

Oversat fra Socialist Worker 2240 (kun online, 25. feb. 2011):
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=24029

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Grækenland

Siden er vist 2893 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside