Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 1. marts 2011 (Kun online)

Valg i Irland

Sammenbrud for arbejdsgivernes parti, mens venstrefløjen går frem

Simon Basketter

Vælgerne har givet det største irske arbejdsgiverparti en afklapsning ved landets parlamentsvalg. Og den radikale venstrefløj har fået et gennembrud ved at få valgt fem parlamentsmedlemmer.

Den største ændring er det drastiske fald i støtten til Fianna Fáil. Det faldt til mindre end 15 pct. af stemmerne på landsplan – sammenlignet med 42 pct. ved valget i 2007.

Det er det værste nederlag nogensinde for partiet, som har domineret irsk politik siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1921, og som har været ved magten siden 1997.

Opbakningen til Fianna Fáil i Dublin var på mindre end 8 pct. De gik fra 13 mandater til 1 mandat i hovedstaden. Det er et parti, som historisk har haft 100.000 medlemmer, da landets befolkning var på 3,5 millioner. Det kunne tidligere forvente at få 40 pct. af arbejderklassens stemmer. Politiske dynastier, der har kontrolleret valgkredse i årtier, er væk, og mange steder, hvor der har været valgt Fianna Fáil parlamentsmedlemmer siden 1920'erne, kigger man nu andre steder hen.

Det irske Grønne Parti, som slavisk havde støttet op bag Fianna Fáil-regeringskoalitionen, blev decimeret ved stemmeurnerne og har nu ikke et eneste medlem i parlamentet.

Det irske Labourparti fik massiv fremgang ved valget. Men dets bevidst manglende radikalisme betyder, at det ikke vil forsøge at bruge denne opbakning til at føre kampagne mod nedskæringer. I stedet er det sandsynligt, at det vil gå i koalition med arbejdsgivernes næst-foretrukne parti, Fine Gael. Sinn Fein gik frem og ser ud til at blive det største oppositionsparti efter at have fået omkring 18 pct. af stemmerne.

Den radikale venstrefløj har fået et betydeligt gennembrud med kandidater, der er en del af United Left Alliance (Den Forenede Venstre-Alliance).

De nyvalgte parlamentsmedlemmer i alliancen er Richard Boyd Barrett fra People Before Profit-alliancen, Joan Collins fra People Before Profit-alliancen, Joe Higgins fra Socialist Party, Clare Daly fra Socialist Party og Seamus Healy fra Tipperary Unemployed and Works Action Group.

Andre medlemmer af United Left Alliance fik også et godt valg.

Den sidste regering lancerede et brutalt angreb på arbejderklassens levestandard efter at være involveret i korruptionsskandaler, der omfatter bankfolk og bygherrer.

En 73 milliarder pund stor bank-redningspakke fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF, betød, at de slog hårdt ned på de fattige og svage.

Fagtoppens evne til at lægge låg på kampen mod nedskæringer har betydet, at krisen overvejende har været en krise i den parlamentariske politik. Fine Gael har ikke forbindelser til de korrupte udskejelser til fordel for banker bygherrer, som Fianna Fáil er involveret i, og er gået frem ved valget.

Men både Labour og Fine Gael bakker op om IMF’s redning af bankerne. I de kommende måneder vil vi se dem gennemføre de samme stramninger, der førte til sammenbruddet for Fianna Fáil.

Oversat fra Socialist Worker (UK) 2240 (kun online, 27 feb 2011):
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=24030

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Irland
Krise og modstand - Irland

Se flere artikler af forfatter:
Simon Basketter

Siden er vist 2458 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside