Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 9

Skal Danmark hjælpe med at skabe demokrati i Egypten?

Jakob L. Krogh

Det mener udenrigsminister Lene Espersen: ”Selve fundamentet for et demokrati og et pluralistisk samfund er forskellige politiske partier, og dem har Egypten ikke. Det problem er jeg parat til at hjælpe egypterne med at løse. I dag har egypterne reelt kun to partier at vælge imellem – regeringspartiet og Det Muslimske Broderskab,” sagde hun til Berlingske Tidende, lige efter Mubarak var blevet afsat.

Intentionen om at støtte op om et nyt pluralistisk og mangfoldigt demokrati lyder jo flot. Men hvis man ser på erfaringerne med Dansk støtte til Mellemøsten og Egypten, er de ikke så flotte, heller ikke selv om man undlader at tage krigene i Irak og Afghanistan med.

Dialog med diktator

Krigene skabte ikke demokrati, men de mere dialog-baserede initiativer har heller ikke fremmet demokratiet. Det vigtigste danske dialogprojekt har været det arabiske initiativ, hvorunder Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut var det vigtigste initiativ med et tilskud på 20 millioner om året.

Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut har adresse i Al-Ahram-centret i Kairo. Denne placering har været meget problematisk. Som den egyptiske menneskerettighedsforkæmper Saad el-Din Ibrahim sagde til Information i sommeren 2007:

“At placere sig der er som at placere sig i udenrigsministeriet. Al-Ahram er en statskontrolleret institution. Hvis instituttet gerne vil være på god fod med regeringen, så er Al-Ahram det rigtige sted at være. Hvis instituttet derimod vil arbejde sammen med civilsamfundet og de uafhængige organisationer, så er placeringen helt forkert.”

Instituttets bestyrelse består af 6 medlemmer, 3 fra Egypten og 3 fra Danmark. De danske medlemmer udpeges af Udenrigsministeriet, mens det statskontrollerede Al-Ahram udpeger de egyptiske medlemmer.

Jørgen Bæk Simonsen, der er lektor ved tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, siger om placeringen at: ”Man kan frygte, at personer og organisationer undlader at henvende sig til instituttet, fordi det ved sin blotte tilstedeværelse og med sin adresse i Al-Ahram er en del af det egyptiske system.”

Det er ikke kun i Egypten, at det Arabiske initiativ har støttet vestens venner, i stedet for det mangfoldige demokrati. I Palæstina har Danmark trukket sig ud af Gaza, efter Hamas vandt det eneste demokratiske valg i Palæstina. I Libanon er Hizbollah ikke med i de støttede projekter, selvom de er en del af regeringen.

Israel modtager dermed stor støtte fra det Arabiske Initiativ efter at Dansk Folkeparti har fået presset en ændring igennem.

Demokrati i Egypten og resten af mellemøsten vil betyde, at den arabiske befolkning gør op med den tætte alliance med Vesten. Både Danmarks militære og økonomiske aktiviteter har til formål, at sikre at Danmark bidrager til at fastholde vestlig kontrol over mellemøsten, derfor vil dansk intervention i Egypten ikke være med til at udvikle demokratiet.

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2649 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside