Socialistisk Arbejderavis
Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 10
USA
Hårde angreb på faglige rettigheder
Anders Bæk Simonsen
Wisconsin er skueplads for en kamp imellem Senator Walker og statens offentligt ansatte. Walker vil gøre det ulovligt for statens ansatte at have noget at gøre med fagforeninger.
Angrebene på fagforeningerne er dog ikke begrænset til Wisconsin men foregår i adskillelige delstater som en koordineret kampagne. Særligt Tea Party bevægelsen og lobbyorganisationen ALEC (The American Legislative Exchange Council) spiller en stor rolle i forsøget på at stække den organiserede arbejderklasse.
Den største faglige fællesorganisation American Federation of Labour – Congres of Industrial Organizations (AFL-CIO) frygter, at der rettes særlige ”alvorlige angreb” mod fagforeningerne og de ansatte i seks delstater, hvor fagforeninger hidtil har stået stærkt; Indiana, Maine, Michigan, Ohio, Pennsylvania og Wisconsin.
Imens arbejdere og studerende i sidstnævnte har besat statens parlament, er der lignende angreb på vej i Ohio. Her vil den nyvalgte republikanske guvernør forbyde 14.000 pædagoger, socialarbejdere og sosu-arbejdere deres ret til at organisere sig i en fagforening og samtidig fratage lærernes strejkeret.
Hvorfor angribes der så intenst nu?
Højrefløjen blev styrket ved midtvejsvalget i 2010, og republikanerne råder nu over et flertal i 26 delstaters parlamenter og 29 guvernørposter ud af 50. I lyset af det store budgetunderskud som hele USA døjer med, bliver lovgivningen mod de offentligt ansattes faglige rettigheder introduceret som led i en spareøvelse og forbedring af økonomien.
Hvor de demokratiske ledede stater (New York og Californien) ”blot” har fastfrosset de offentligt ansattes lønninger, har de republikanske stater indledt massive angreb på selve fagforeningernes eksistensvilkår.
De amerikanske fagforeninger mener, at der reelt er tale om et hævntogt fra republikanerne, fordi fagforeningerne støttede demokraterne ved midtvejsvalget.
Tea Party og ALEC
ALEC er en lobbyorganisation der primært består af republikanske politikere og virksomhedsledere, blandt andet fra den amerikanske tobaks-, medicin-, olie-, atom- og våbenindustri. I tidens løb hævdede de at have formuleret mere end 1000 lovforslag, hvoraf 20 pct. er blevet gennemført i staterne.
I forbindelse med den nærværende offensiv mod den organiserede arbejdskraft, har de iværksat en koordinationsgruppe, der udveksler erfaring med forskellig lovgivning, der forhindrer fagforeningerne i at operere.
Mange af de firmaer, de repræsenterer, er blevet afsløret i at oprette falske græsrodsbevægelser, der søger at få folkelig opbakning til et bestemt politisk synspunkt (fx antiklimabevægelser).
På samme måde ligner Tea Party en massebevægelse, der hævder at repræsentere over en million mennesker igennem 85 mindre organisationer. Reelt er den organiseret og styret af den politiske elite på den konservative højrefløj i USA med mærkesager som af anti-islam, anti-skat, anti-fagforeninger – de to sidste deler de meget sammenfaldende med ALEC.
Det er særligt den hvide middelklasse, der med finanskrisen frygter at miste sin sociale position, der har følt sig tiltrukket af Tea Partys retorik om at ’take the country back’, der har styrket republikanerne ved midtvejsvalget.
Arbejderklassens organisationer, som udgør den vigtigste modstand mod denne politiske og kapitalistiske elite, er nu i sigtekornet.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe