Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 1. april 2011 (Kun online)

Demonstration fredag i København – Oprøret i Mellemøsten fortsætter

- denne gang er det regimet i Syrien som skal væltes!

Oprøret har spredt sig over snart hele Mellemøsten. Denne gang er det Syriens Baath parti som står for skud. Baath-partiet har siddet tungt på magten i Syrien i snart 50 år.

Partiet kom til magten i 1963 og indførte kort efter en undtagelsestilstand der begrænsede syrernes rettigheder og forbød demonstrationer. En undtagelsestilstand som har været et permanent politisk grundvilkår i Syrien lige siden.

I tre årtier reagerede Præsident Hafiz al Asad Syrien med hård hånd. Det har været et regime der har bygget på undertrykkelse af bl.a. den kurdiske befolkning mod nord, der er blevet frarøvet deres ret til at dyrke deres eget sprog og kultur, og den syriske befolkning generelt. F.eks. gennemførte regimet i 1982 et angreb på byen Hama hvor op mod 20.000 mennesker blev slået ihjel for at forhindre et oprør.

Da Hafiz al-Asad døde i 2000, ændrede det syriske parlament i al hast Syriens forfatning så Hafiz al-Asads søn, Bashar al-Asad, kunne overtage præsidentembedet, på trods af at han ikke opfyldte officielle kriterier såsom en tiltrædelsesalder på mindst 40 år. Den syriske befolkning havde håbet på at der fulgte reformer med den nye unge præsident som havde brugt meget tid i Europa og er uddannet i Frankrig.

Hurtigt viste det sig dog at Bashar al-Asad blot konsoliderede sin magtposition. Bashar al-Asad sidder stadig på magten i Syrien, og hans regime som det syriske folk kæmper for at vælte.

I løbet af de to sidste ugers protester er der forlydender om op mod 100 dræbte aktivister og civile og utallige anholdte. Den 29. marts blev det meddelt at regeringen ville blive skiftet ud med en ny.

Hvordan forholder vi os til den ”nye” regering – vil protesterne fortsætte? Er der tillid til at det er en reel forandring? Syrierne har sagt fra og kræver øjeblikkelige politiske såvel som økonomiske reformer.

I Dera, Latakiya, Damaskus og mange andre syriske byer er der oprør. Kampen fortsætter til Syrien er et samfund med retfærdighed og plads til alle – det er den kamp vi samles for at støtte op om.

Det er med baggrund i ovenstående at vi (ARRANGØRERNE + de øvrige fremmødte), har valgt at demonstrere den 1.april på Axeltorv. En demonstration for de demokratiske kræfter i Syrien, for løsladelse af alle politiske fanger og en social retfærdig fremtid – imod diktaturet, imod undertrykkelse og imod repression af den syriske befolkning. Det foregår nu på fredag kl. 15.30 Axeltorvet, København

Med venlig hilsen
Syrere i Eksil

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Syrien

Siden er vist 2959 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside