Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 309 – 19. maj 2011 – side 2

Blokader og strejker på Frøbel Seminarium og muligheder for flere protester

Jakob L. Krogh

”De studerende har blokeret seminariet og de ansatte her nedlagt arbejdet for at holde fagligt møde. Der er blevet sendt masser af skriftlige indsigelser til de ansvarlige i UCC og det har givet pote. Johnny som er sikkerhedsrepræsentant, er alligevel ikke blevet fyret... ”

Sådan skrev de studerende på Frøbel Seminarium efter de sammen med underviserne havde stoppet én ud af fire planlagte fyringer af pedellerne på UCC. UCC er en sammenlægning af nogle professionsuddannelser i Købehavn.

Socialistisk Arbejderavis bringer her reportager fra blokader og strejker på UCC.

“Vi gør det i solidaritet med de pedeller, der er blevet varslet fyret, og vi gør det også i et fremtidsperspektiv i solidaritet med de andre ansatte, som også i nærmeste fremtid står til at blive varslet fyret.” Sådan begrunder Anja M Petersen, der var med til at organisere studenterblokaden, fredag den 15. april, deres aktion.

“Vi vil ikke finde os i, at der bliver taget beslutninger hen over hovedet på os. Beslutningerne er taget af nogen ude fra Buddinge Hovedgade, som ikke har nogen føling med hvad der sker,” supplerer Mathias M. Christensen, en anden blokadedeltager, og fortsætter: “Der er også en uofficiel summen blandt folk om, at det er fordi, de er nogle af dem, der råber højest, når der sker forringelser, og derfor skal de væk.”

Den officielle begrundelse for fyringerne var, at der var for mange pedeller. Men det er “ironisk, at der allerede nu er argumenter for, at der kan komme pedeller andre steder fra,” tilføjer Anja M Petersen for at understøtte rygterne om, at fyringerne ikke kun handler om nedskæringer.

En bevidst taktik

Der har været en række små nedskæringer på Frøbel Seminarium. Ifølge Anja er de mange små nedskæringer ”et redskab til over tid at lave store forandringer, sådan at folk ikke er kritiske”.

Lone Brøndsted, der er underviser i pædagogik, var også godt tilfreds med blokaderne. ”Jeg synes, det er rigtigt godt. De studerende bakker op om en utilfredshed, vi som medarbejdere har i forhold til den måde, fyringerne bliver håndteret på,” siger hun.

Lene Helsing, der er bibliotekar, er enig og siger, at der bliver skåret alle steder. ”I 2008 var der 22 bibliotekarer på UCC. I dag er der 12,” siger hun. Og tilføjer, at det er ”de studerendes studiemiljø, det går ud over i sidste ende”.

Faglig dag

Torsdag den 5. maj nedlage underviserne arbejdet for at holde faglig dag.

”Kl. 9 kom der en underviser ind i klassen og sagde at alle underviserne holdt fagligt møde og at de opfordrede alle de studerende til at samle sig i kantinen. Og finde ud af hvordan vi skulle reagere på det.

Vi lavede en støtteerklæring til lægerne. Og så valgte vi også at lave en fyreseddel til Alex Wiggers, der er bygnings- og servicechef på UCC, som alle de studerende skrev under på,” forklarer Sara Buurgaard Christensen.

Det var efter at underviserne havde nedlagt arbejdet, at fyringen af sikkerhedsrepræsentanten blev trukket tilbage.

Flere kampe

Den 12. april nedlagde underviserne på Københavns Pædagogseminarium, der også er en del af UCC, undervisningen for at holde faglig dag.

Ansatte på Københavns Pædagogseminarium ønsker at fortsætte med at organisere sig og er utilfredse med ledelsesstilen på UCC. De skrev bl.a. i en udtagelse: ”Vi oplever en ledelse, som er forenet. Nu mangler vi at finde hinanden, så vi kan matche ledelsen og få balance i udviklingen, ejerskabet, organisationen, kommunikationen, tilliden og alt det, som kendetegner vores måder at skabe uddannelser på vores UCC ... Vi er kun lige begyndt.”

Da der var aktioner på Københavns Pædagogseminarium, deltog nogle studerende fra Frøbel Seminarium, forklarer Anja M Petersen, ligesom der deltog studerende fra Københavns Pædagogseminarium på Frøbel seminariets blokade.

På Metropol, den anden sammenlægning af professionsuddannelser, var der mandag den 16. maj stormøde, hvor det blev diskuteret, hvordan de studerende skulle reagere på besparelserne. Onsdag den 11. maj forlod undervisernes forhandlergruppe arbejdstidsaftale-forhandlingerne på Metropol, der måske er på vej ud i en konflikt.

Der har været protester på en række uddannelsesområder, mod de nedskæringer der rammer hele uddannelsesområdet. I forbindelse med disse protester er der opstået et netværk af studerede og undervisere, der kan samle kampen mod nedskæringerne og indkalde til fælles protester. PLS er også blevet en aktiv del af dette netværk.

Udvid kampen

Studenterblokader og især underviserstrejker kan inspirere de mange offentligt ansatte, der også bliver ramt af nedskæringer, til at lave en fælles front. Et sådan samarbejde vil for alvor kunne presse nedskæringspolitikerne.

I november og december 2010 var der store studenterprotester i England. De protester var med til at presse det engelske LO til at indkalde til en fælles demonstration mod nedskæringer. Der kom en ½ million til den demonstration den 26. marts, og den er siden blevet fulgt op af strejker.

Hvis noget lignende skete i Danmark, ville det kunne svække VKO yderligere, og det vil sende et tydeligt signal til S og SF om, at vi ikke vil acceptere, at de fortsætter nedskæringspolitikken, som deres samarbejde med Radikale Venstre desværre tyder på, at de vil.

Flere artikler fra nr. 309

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Pædagogstuderende

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2614 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside