Socialistisk Arbejderavis
Nr. 309 – 19. maj 2011 – side 2
Det mener vi
En ny regering skal betyde en ny politik
Fremlægningen af S og SF’s økonomiske plan ”Fair Løsning 2020” gjorde det klart, at valget stadig er mellem 12 minutter eller efterløn. Under valgkampen får vi vil lov til at vælge, hvordan vi vil arbejde mere.
Alternativer
Enhedslisten er det eneste parti, der ikke accepterer, at vi skal arbejde mere pga. af krisen. De vil beskatte de multinationale og de rige. Derfor er det glædeligt at støtten til EL vokser, da de repræsenterer et alternativ.
Men vil EL også under en S-SF-R-regering repræsentere det alternativ?
Erfaringerne fra sidste gang EL var parlamentarisk grundlag er ikke gode. Fra EL kom i folketinget i 1994 og frem til regeringsskiftet 2001 deltog de i en række forlig.
I 1996 indgik EL et finanslovforlig, der betød at de undlod at stemme. Efter valget i 1998 var Enhedslisten bl.a. med i Pinsepakken, der bl.a. betød øgede grønne afgifter og en sænkelse af selskabsskatten fra 34 pct. til 26 pct. Selv Fogh kunne se, at de grønne afgifter vendte den ”tunge ende nedad”.
Historien gentager sig
Konsekvensen af forligene beskriver Enhedslisten i sin egen historie. Her hedder det: ”Syv år som støtteparti og som benhård opposition svækkede gennemslagskraften ved valget i november 2001”.
Men den erfaring bliver desværre ignoreret af folketingsgruppen, der sidste år stillede forslag om, at EL skulle kunne stemme for en finanslov, hvis den ikke indeholdt nye forringelser.
Årsmødet vedtog heldigvis, at EL kun kunne stemme for en finanslov hvis den: Ikke indeholder forringelser, og indeholder markante forbedringer. Det gør det umuligt at stemme for den politik, som en ny regering vil føre.
Derfor er det afgørende, at EL tør stå fast på beslutningerne og tør vælte en kommende ”rød regering”. Hvis ikke EL’s ledelse tør tage den beslutning, hvis det bliver nødvendigt, vil EL igen blive fedtet ind i en socialdemokratisk ledet regerings nedskæringspolitik.
Konsekvensen af det vil være, at utilfredsheden med en socialdemokratisk regering kun har én retning at gå – mod højre.
Ingen ultimative krav
Efter sidste årsmøde sagde Johanne Schmidt-Nielsen til Jyllandsposten, at Enhedslisten ikke ville stille ”ultimative krav” – på trods af at årsmødet lige havde besluttet det modsatte. Og hun fortsatte: ”Vi forventer at vores mandater giver indflydelse.”
Hvis vi forventer, at vi får indflydelse gennem vores mandater og ikke gennem kampen på arbejdspladser og uddannelsessteder, er grunden lagt til at skabe en vælgerforening – frem for et parti, der kæmper for et alternativ til kapitalismen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe