Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 309 – 19. maj 2011 – side 7

Lønfest for direktøren

Frank Rasmussen

Noget af det, der ændrer sig mest dramatisk under den finansielle krise er, at regningen for den uansvarlige kasinoøkonomi lægges entydigt over på det store flertal af almindelige arbejdere. Det betyder, at almindelige menneskers livsvilkår ændres voldsomt. Hvad der derimod ikke ændrer sig, er de stadigt stigende lønforhøjelser i erhvervslivets top.

En ny opgørelse fra Berlingske Nyhedsmagasin viser, at direktionsmedlemmerne fra selskaber i det toneangivende C20-indeks gennemsnitligt indkasserede 8,9 mio. kr. sidste år. Topdirektørens gennemsnitsløn er de sidste 16 år firedoblet. Denne udvikling vil formentligt fortsætte.

Lars Holtug, fra revisionsvirksomheden PwCs siger til Berlingske Nyhedsmagasin: ”Lønningerne for danske topchefer vil formentlig fortsætte med at stige mere end den generelle løninflation. Det skyldes bl.a. påvirkning fra udlandet, hvor topcheferne i de fleste lande fortsat tjener mere end i Danmark.”

Fagtoppen mener ikke vi skal deltage i lønfesten

Alt imens prædiker både direktører og fagtoppen løntilbageholdenhed. Op til den private overenskomst i 2010 sagde LO-formand Harald Børsting: “Man må erkende, at der ikke er plads til lønfest denne gang.“ Overenskomsten endte uden reallønsfremgang.

Overenskomster for de 800.000 offentligt ansatte endte med en reallønsnedgang. Dengang sagde Dennis Kristensen, FOA: ”Man kan ikke sige andet, end at fagbevægelsen udviser solidt samfundshensyn med denne aftale.”

Det er åbenbart kun fagforeningsmedlemmerne, der skal vise samfundshensyn. Selv direktører for konkursvirksomheder får millioner. For eksempel fik Roskilde Banks direktør 11 millioner i løn og fratrædelsesgodtgørelse efter at have kørt banken i sænk. I bankverdenen betaler uansvarligheden og jagten på profit sig altid. Bankpakkerne har betydet, at skatteyderne betaler med forringelse af velfærd og løn.

Det er på høje tid, at den herskende klasses kriselogik udfordres – ikke mindst frem mod overenskomstforhandlingerne for omkring 650.000 privatansatte i 2012.

Flere artikler fra nr. 309

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Frank Rasmussen

Siden er vist 1703 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside