Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 309 – 19. maj 2011 – side 15

Anmeldelse

Gør oprør: en opfordring til modstand

Mikkel Birk Jespersen

En lille pamflet, der opfordrer til, at folk gør oprør for at ændre verden, er blevet en international bestseller. Stéphane Hessels korte tekst udkom sidste år på fransk og har i sin danske oversættelse fået titlen Gør oprør. På verdensplan har den solgt over en million eksemplarer.

Hessel, der i dag er 93 år, var aktiv i den franske modstandsbevægelse mod den tyske besættelse under 2. verdenskrig. Det er den erfaring med at engagere sig i aktiv modstand, han tager som sit udgangspunkt i Gør oprør.

Pamfletten er en generel opfordring, ikke mindst til ungdommen, om at engagere sig imod verdens uretfærdigheder. Det afgørende for Hessel er, at vi er indignerede: vi skal forarges over de åbenlyse uretfærdigheder. Verden er måske blevet mere kompleks i løbet af det 20. århundrede, men Hessel påpeger, at nogle ting stadig er enkle.

Det er f.eks. stadig uretfærdigt, at skellet mellem rige og fattige i verden bare vokser og vokser. Der er stadig et væld af ting at blive indignerede over. Som Hessel skriver: ”Til de unge siger jeg: Se jer omkring, og I vil finde grunde til at harmes – måden, vi behandler indvandrere på, de illegale immigranter, romaerne. I vil finde helt konkrete forhold, der vil få jer til at kaste jer ud i betydningsfuld aktivitet” (s. 20). Der er ingen undskyldninger for at læne sig tilbage og vælge ligegyldigheden.

For Hessel må forandring komme gennem ikke-voldelige protester nedefra. Han fremhæver f.eks. hvordan, indbyggerne i den palæstinensiske landsby Bil’in uge efter uge fortsætter med at demonstrere mod den israelske apartheidmur.

Gør oprør er samtidig præget af en optimisme og tro på, at almindelige mennesker kan forandre den verden, vi lever i. Hessel skriver om det 21. århundrede: ”Vi står nu på tærsklen mellem rædslerne fra det første årti og alle mulighederne for de kommende” (s. 28). Og i samme ånd citerer han den franske filosof og anti-imperialist Jean-Paul Sartre for, at ”håbet (har) altid været en af revolutionens og oprørets vigtigste drivkræfter. Jeg betragter stadig håbet som min forestilling om fremtiden” (s. 25).

Pamflettens kvalitet er først og fremmest den utvetydige opfordring til modstand mod verdens uretfærdigheder. Og understregningen af, at hvis der skal ske forandringer til det bedre, så er det modstand og kamp, der skal til. Hessels afsluttende appel lyder: ”Til de, der skal skabe det 21. århundrede, siger vi med kærlig hilsen: ”AT SKABE ER AT GØRE MODSTAND. AT GØRE MODSTAND ER AT SKABE”” (s. 29).

Ud over opfordringen til ikke-vold finder man til gengæld ikke mere præcise bud på, hvordan vi skal gøre oprør. Hessel opstiller heller ikke en vision for et grundlæggende samfundsmæssigt alternativ til det kapitalistiske samfund. Det er givetvis heller ikke pamflettens ærinde.

Men efter mere end et årti, hvor store protester mod kapitalistisk globalisering, imperialistiske krige og angreb på velfærden har stået centralt på den internationale politiske scene, vil det måske være på sin plads at spørge sig selv: Hvordan vi kommer videre herfra?

Hvordan kommer vi fra at gøre oprør til også at vinde de kampe, vi engagerer os i? Og er det muligt at etablere en social og økonomisk orden, hvor vi ikke hele tiden skal forsvare de goder og rettigheder, vi har tilkæmpet os, mod nye angreb?

Man kan bestemt håbe på, at Hessels bog vil inspirere endnu flere til at kæmpe for en mere retfærdig verden. Men der er samtidig behov for, at alle de, der kæmper for en bedre verden, diskuterer hvilket samfund der er alternativet til det nuværende og hvilken politisk organisering, der kan fremme det mål.

Der er brug for, at venstrefløjen igen begynder at tale om socialisme som et samfundsmæssigt alternativ, og der er brug for at opbygge revolutionære politiske organisationer, der kan rejse det perspektiv blandt de mange, der gør som Stéphane Hessel opfordrer til – gør oprør.

Stéphane Hessel: Gør oprør.
Udgivet på Forlaget Tiderne Skifter. Kr. 48,-

Flere artikler fra nr. 309

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 2408 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside