Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 310 – 1. juli 2011 – side 6

Vores rettigheder er under angreb

Jesper Juul Mikkelsen

Fighters & Lovers dømmes efter terrorloven – Greenpeace står til hård dom – Klima-aktivisters dom skærpes – Tidligere KZ-fanger dømt for terrorstøtte

I 2009 bliver 6 medlemmer af T-shirt firmaet Fighters & Lovers dømt efter terror-paragraffen. De modtog alle betingede domme, men folkene bag firmaet står i dag tilbage med en milliongæld i form af bøder og sagsomkostninger.

Greenpeace står til hård dom

”Politicians talk, leaders ACT” stod der på det skilt, som Greenpeace-aktivister havde med til gallamiddag hos dronningen under klimatopmødet i 2009.

De tre aktivister fra aktionen blev anholdt og sad varetægtsfængslet i tre uger. I alt er 11 aktivister sammen med Greenpeace Norden som organisation tiltalt for ulovlig indtrængen, dokumentfalsk og for at udgive sig for en offentlig myndighed.

Oven i det har Justitsministeren besluttet at tage en ikke tidligere brugt paragraf i brug, nemlig §115 om majestætsfornærmelse. Hvis anklageren får medhold, kan det medføre lange fængselsstraffe.

Klima-aktivisters dom skærpes

På klima-demonstrationen d. 16. december 2009 lød radiobeskeden fra politiets indsatsleder: ”Fuld skrue igennem det lort” og mange demonstranter fik tæsk og peberspray.

Efter følgende blev de to talspersoner fra Climate Justice Action (CJA), Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe dømt betinget fængsel for at opfordre til ”vold”. De blev dømt for at råbe ”skub”, da politiet forhindrede et planlagt folkemøde uden for Bellacenteret.

Anklageren ankede dommen og den 1. juli i år besluttede Østre Landsret, at dommene skulle skærpes til ubetinget, og de to klima-aktivister skal nu i fængsel!

Om sagen siger aktivisterne: Hele denne sag har sendt et klart signal om, at hvis man tør stå frem og have en kritisk holdning til samfundet, så vil politiet gøre alt, hvad de kan, for at lukke munden på dig.

Det er dog ikke alle der er rystede over den måde som vores demokratiske rettigheder blev forvaltet på, under og efter klimatopmødet. Dronning Margrethe sagde i sin nytårstale efter topmødet: ”Politiet har haft den vanskelige opgave at sørge for sikkerhed og orden omkring mødet og har løst den ansvarsbevidst og på bedste vis.”

Tidligere KZ-fanger dømt for terrorstøtte

Viggo Toften-Jørgensen og Anton Nielsen blev 16. juni dømt for terrorstøtte. Dommen lød på 10.000 kroner i bøder til foreningen for gamle modstandsfolk, Horserød-Stutthof Foreningen.

Desuden blev det til to måneders ubetinget fængsel og fire måneders betinget til Anton Nielsen, og Viggo Toften-Jørgensen blev idømt seks måneders betinget fængsel.

De to mænd er fra henholdsvis Foreningen for tidligere modstandfolk og KZ fanger, Horserød-Stutthof Foreningen, og en faglig klub under 3F. Begge sendte i 2008 penge til oprørsbevægelser i Columbia og Palæstina, som var kommet på EU’s ”terrorliste”.

Anton Nielsen sagde selv om dommen: ”Vi er langt ude, når det er domstolene, der skal bestemme, hvad vi skal mene politisk, og hvem vi må solidarisere os med.”

Der er meget som tyder på, at vores borgerlige rettigheder smuldrer. Vores demokratiske rettigheder er under kraftigt pres.

Flere artikler fra nr. 310

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Ytringsfrihed

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1627 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside