Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 311 – 19. august 2011 – side 9

Oprør i Europa

Lotte Wittendorff Laursen

Folk har fået nok af at være syndebukke for de riges skattelettelser og lønfest. Utilfredsheden er blevet og bliver manifesteret gennem strejker, demonstrationer og voldsomt gadeoptøjer.

Disse manifestationer kan være med til at styrke arbejderklassen, som ellers er under massive angreb, under dække af, at den økonomiske krise nødvendiggør massive besparelser. Det er vigtigt med disse manifestationer, for de viser, at hvis vi står sammen og danner enhedsfront, så kan vi ryste magthaverne i deres grundvold. Ultimativt kan de mange protester udvikle sig til en verdensomspændende revolution.

Spanien

Spanien er et af de lande hvor befolkningen har vist, at de ikke vil betale for de riges eskapader.

Her har der d. 15. maj været store demonstrationer i Madrid og Barcelona og andre større byer. Et af kravene har blandt andet været et rigtigt demokrati. Senest, den 5. august, har unge indtaget Puerto del Sol i Madrids centrum.

Grækenland

I Grækenland har der været mange demonstrationer og strejker, og der har flere gange været voldsomt gadeoptøjer. Dette har været befolkningens modsvar på, at det er dem, der skal betale for den krise, de rige har forårsaget.

Det seneste oprør var den 31. juni, hvor der var voldelige demonstrationer, imens parlamentet stemte om besparelser og skattestigninger for at redde økonomien. De græske arbejdere har det sidste år jævnligt været på gaden, og der har været voldelige konfrontationer. Folk er trætte af det er dem, der skal betale for de riges eskapader, risikable investeringer og økonomiske spekulationer.

Frankrig

I Frankrig var der i oktober sidste år generalstrejke. Hele 8 fagforeninger støttede strejken og over halvdelen af befolkningen. Franskmændene var på gaden for at demonstrere mod pensionsreformen. Strejkerne lammede hele Frankrig inkl. flytrafikken

England

England er der lige nu voldsomt oprør i London, Birmingham, Nottingham, Liverpool og Bristol. Det specifikke startskud var en demonstration d. 6. august. Omkring 300 personer havde forsamlet sig på High Road foran den lokale politistation til en fredelig demonstration mod politiets nedskydning af en 29-årig mand i sidste uge i bydelen Tottenham. Men da politiet slog en 16-årig pige i jorden eskalerede tingene hurtigt.

Set i lyset af folks vrede mod politivold, racisme og de øvrige opstande rundt om i Europa, er det umuligt at affeje urolighederne og gadekampene med simple forbrydere og bøllers hærgen, som borgerlige medier forsøger. Årsagen til oprøret skal findes i de sociale misforhold, der præger hele verden også i England. Folk har fået nok. De har ingen håb for fremtiden. Der er ingen anden vej tilbage end modstand.

Spørgsmålet om, hvor vidt demonstrationerne og strejkerne udvikler sig til revolutionære tilstande, kan meget vel ligge i, hvor hurtigt og effektivt, de bliver organiseret. Det er vigtigt at de oprørske borgere får vist et alternativ, så demonstrationer, strejker og gadeoptøjer ikke blot forbliver sporadiske og uorganiserede begivenheder, der ikke fører nogen veje.

Brug for fagbevægelsen

Det kan nemlig demoralisere arbejderklassen og knække deres selvtillid. Dette er allerede en trussel, der ligger og truer i en tid med de massive angreb på velfærd og arbejderklasse, vi ser. Det skaber fare for depressive tilstande, når arbejderne bliver splittede og begynder kun at kæmpe for deres egen overlevelse.

Mere end nogensinde før er der brug for, at fagforeninger, arbejderorganisationer, organiserede socialister etc. kaster sig ind i kampen for at få organiseret protesterne og kannalisere vreden over i en vilje til at skabe et retfærdigt samfund.

Flere artikler fra nr. 311

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Lotte Wittendorff Laursen

Siden er vist 1373 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside