Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 311 – 19. august 2011 – side 11

Krig og islamofobi

Lene Junker

Terrorangrebet på Word Trade Center 11. september 2001, blev begivenheden, som gav kredsen omkring USA´s daværende præsident Bush anledning til at igangsætte. ”The Project for a New American Century”.

Allerede for over ti år siden var USA økonomiske nedtur en kendsgerning. Selvom USA stod tilbage som den eneste supermagt efter Den Kolde Krigs afslutning, blev USA udfordret økonomisk af regionale stormagter som Kina, Rusland og Europa.

Militært var USA stadig totalt dominerende. Derfor skulle den militære magt bruges til at styrke USA økonomisk og geopolitisk. Adgang til Mellemøstens olie var en vigtig del af strategien. Målet var at sikre USA´s fortsatte global dominans.

USA startede ”Krigen mod terror”. Bush doktrinen: Enten er du med os – eller også er du med terroristerne, har sat rammen for magthavernes retorik og handlinger i et helt årti.

Vestens krige i Mellemøsten

Afghanistan krigen startede allerede samme år og i 2003 begyndte Irak krigen. USA krævede ubetinget støtte til sine krige. England og Danmark med Tony Blair og Anders Fogh i spidsen støttede betingelsesløst.

Afghanistan krigen fremstod som en ”god og retfærdig krig”, men mødte alligevel folkelig modstand. Irak krigen, derimod, blev mødt med massiv, global modstand udtrykt den 15. februar 2003, hvor millioner verden over demonstrerede i håbet om at forhindre krigen.

Bush, Blair og Fogh havde kun foragt tilovers for krigsmodstanderne, som hurtigt blev stemplet som terrorister og Saddam-elskere. Det lagde en dæmper på ytringsfriheden.

Afghanerne og irakerne måtte finde sig i at blive besat og påtvunget endnu en krig, som om der ikke havde været krige nok i Afghanistan og Irak. De har måttet finde sig i at blive påtvunget Bush, Blair og Foghs værdier og demokratiopfattelse. De har måttet finde sig i at blive pålagt en nyliberalistisk chok doktrin. I dag har de har ikke kontrol og selvbestemmelse over deres eget land.

Islamofobi

Verdens muslimer kom under mistanke for terrorisme. Nye ”terrorlove” satte demokratiske rettigheder, retssikkerhed og menneskerettigheder ud af kraft og gav politi og efterretningsvæsen mere magt. Hån, hetz, mistænkeliggørelse og diskrimination er daglig kost for muslimer. Islamofobien en i dag så integreret i vores tankesæt, at alle troede/frygtede, at terrorangrebet i Oslo var begået af en muslim.

”Krigen mod terror” har været til gavn for en lille elite, som har tjent penge på krigen. Det er våbenproducenterne, private entreprenører som f.eks. Mærsk, militære sikkerhedsfirmaer og multinationale selskaber, som har fået lukrative kontrakter.

Krigene har ikke stoppet terrorismen, tværtimod har de øget terrortruslen.

Politisk har det givet højrefløjen nemt spil. Nationale, etniske og religiøse forskellige er blevet pustet op som afgørende politiske modsætninger. Det har igen bidraget til at retfærdiggøre krigene og give dem et element af korstog. Og det har givet næring til at den radikale højrefløj/nazisme har fået selvtillid og forsøger at komme i offensiven.

Revolutioner og modstand mod de imperialistiske krige

The Project for a New American Century er dødt. USA under Obama kæmper for at redde stumperne af en supermagt. USA kunne ikke vinde i Irak og kan det heller ikke i Afghanistan. Exit-strategierne i Irak og Afghanistan skal dække over nederlaget og sikre et ”ærefuldt” tilbagetog.

USA er presset i Irak og Afghanistan. Men også af sin egen befolkning. Et stort flertal af amerikanerne ønsker krigene stoppet og pengene brugt på jobs og velfærd i USA.

Revolutionerne i Nordafrika og Mellemøsten har i løbet af 2011 sat en ny global dagsorden.

Islamofobiens millioner af myter er blevet afløst af respekt for at tunesiske unge, arbejdere og kvinder selv skaffer sig af med en diktator. Beundring over at folk i Syrien fortsætter med at kæmpe for frihed selvom de undertrykkes brutalt. Afsky over at USA og Danmark holder hånden over diktaturerne i Saudiarabien og Bahrain, mens de bomber Libyens land med henvisning til diktator, Gadaffi.

Flere artikler fra nr. 311

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1378 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside