Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 311 – 19. august 2011 – side 16

Internationale Socialister/ISU: Udtalelse efter massakren i Norge

Massakren i Norge er en advarsel som bør tages alvorligt

Massakren mod de norske socialdemokraters ungdomsorganisation er ikke bare en ufattelig tragedie begået af en gal mand. Den ville ikke være sket, hvis ikke ”pæne” politikere i jakkesæt i årevis havde gjort racismen stueren. Den ville ikke være sket uden krigs-retorikkens ”de der ikke er med os er mod os”.

Massakren viser, hvor farlig det yderste højre er. Mens vi sørger med de efterladte, bør vi også bruge tiden til refleksion. At den netop ramte de norske socialdemokrater viser, at det er alt for nemt – og bekvemt – blot at afvise nazi-volden som ”den yderste højrefløj mod den yderste venstrefløj”.

Den højreekstremistiske bevægelse i Europa er voksende, og samtidig oplever vi et kapitalistisk system i sin dybeste krise siden 30erne. Dette kan blive en farlig cocktail med uhyggelige historiske paralleller.

Den stuerene islamofobi og arbejderpartiernes medløbere

Især siden 11. september 2001 har den islamofobiske retorik givet den yderste højrefløj vand at svømme i. Pæne racister i jakkesæt er blevet inviteret helt ind i magtens centrum. Partier som Dansk Folkeparti og Gert Wilders såkaldte Frihedsparti har over hele Europa fået lov til at gøre racistiske ytringer til en del af hverdagen.

Samtidig er åbenlys racistisk lovgivning blevet vedtaget i europæiske parlamenter. I Danmark er der blevet vedtaget pointsystemer, sprogtest og starthjælp. Romaer er blevet sendt ud af landet på røv og albuer. Irakere, som var flygtet hertil, er blevet tvunget tilbage til en uvis fremtid på trods af store protester.

Denne racisme er iscenesat fra magtfulde regeringskontorer og ikke skabt i skurvognen rundt om på byggepladserne, som det ellers ofte bliver påstået.

Denne statsautoriserede racisme og det islamofobiske klima er de frø, som nazistiske bevægelser vokser af. Det bør mane til eftertanke, at gerningsmanden – et tidligere medlem af det norske Fremskrittspartiet (søsterparti til Dansk Folkeparti) – så den danske udlændingepolitik som et forbillede.

Arbejderpartierne har været alt for dårlige til at sige klart fra over for denne ”pæne” racisme. Det er på høje tid at reagere mod denne racisme, som selv S og SF i stigende grad er fortalere for. S og SF bør stoppe op og ikke gå med på flere hadske kampagner og pointsystemer. Højrefløjens syndebukke-politik gavner kun eliten.

Et system uden fremtid

Arbejdsløshed, manglede fremtidsudsigter og nederlag. Det er hvad et kapitalistisk system i krise kan tilbyde 1000vis af unge. Det skaber afmagt, men også vrede og frustration.

Magthavere og medier forsøger at rette vreden nedad – mod muslimer og indvandrere og mod venstrefløjens og arbejderklassens organisationer.

Socialisters svar til de mange vrede uge er ikke at stoppe med at være vrede, men at rette vreden det rette sted hen.

De seneste måneder er millioner i Grækenland, Spanien, Storbritannien og andre steder i Europa gået til kamp mod krisepolitikken. Med kollektive aktioner som strejker og demonstrationer har de sagt Nej til, at almindelige arbejdere, unge og pensionister skal betale for en krise skabt af spekulanter og bankfolk.

Revolutionerne i Tunesien og Egypten viste ikke kun, at det er muligt at vælte selv de stærkeste magthavere. De viste også, at kollektive aktioner, hvor millioner står sammen på tværs af etniske og religiøse skel, er det bedste svar mod dem, der bruger racismen til at splitte os med.

Det er aktioner som giver håb. Det er venstrefløjens og arbejderbevægelsens opgave at organisere denne modstand – samtidig med at vi står sammen mod racismen, både den voldelige og den i jakkesæt.

Internationale Socialisters landsledelse
25.7.2011

Flere artikler fra nr. 311

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Norge
Terrorisme

Siden er vist 6442 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside