Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 311 – 19. august 2011 – side 19

Valgtillæg: Styrk kampen i hverdagen

Modstand

Jesper Juul Mikkelsen

Når vi nu vælter VKO-regeringen, vil alle vi, der ønsker et mere lige og retfærdigt samfund, alle vi der ønsker at stoppe nedskæringerne, stoppe krigene og statsracismen – kunne gå til verden med større selvtillid.

Og vi skal udnytte denne selvtillid, for vi kan ikke forvente, at der kommer store forbedringer, bare fordi ”rød blok” vinder valget, eller fordi Enhedslisten får et godt valgresultat. Hvis vi ikke bare vil nøjes med at se nye ansigter på borgen men også vil have ny politik, er det nemlig op til os selv.

Historien har gang på gang vist os, at forandring og forbedringer for almindelige mennesker ikke er noget, som bliver givet os. De kommer derimod, når vi går fra at være individuelle vælgere til at være handlende kollektiver. Det er denne transformation, som selvtilliden fra valgsejren og Enhedslistens fremgang skal hjælpe os med at skabe.

Internationalt oprør

Nogle er måske ved at tabe pusten, når vi siger, at det ikke er nok at vinde valget. Men vi skal dog huske på, at vi lever i en tid, hvor vi ikke er alene med kravet om forandring. Fra Egypten, Syrien, Tunesien, Palæstina, Grækenland, Spanien, Chile og London ser vi, at millioner er på gaden i kamp. En international protest over fattigdom, arbejdsløshed og manglen på demokrati er under udvikling.

Denne bevægelse kan også komme til Danmark – og når det sker, er det afgørende, at du og dine kammerater og så store dele af venstrefløjen som muligt er med til at skubbe denne bevægelse i den rigtige retning.

Venstreorienterede netværk

Vi kan forvente, at krisen fortsætter, og det vil angrebene på vores levestandard også gøre under en S- og SF-regering. Spørgsmålet er så, hvad vores modsvar til dette vil være?

Vi kan forvente, at der også i Danmark er titusindvis, som er parate til at gå på gaden i protest over nedskæringerne. Men som sagt er det nødvendigt, at vi bygger netværk og venstrefløj, der vil være med til at organisere disse protester.

Vi skal bygge et netværk, der hjælper til, når folk besætter deres skoler og universiteter i protest over nedskæringer og fyringer. Rundt omkring i Europa har vi set, at besatte skoler og universiteter har været vigtige bastioner for diskussion i bevægelsen, samt været udgangspunkter, hvorfra protester har spredt sig til større dele af samfundet.

Vi skal bygge et netværk, som støtter op, når arbejdere går i strejke for at forsvare deres løn, pension og arbejdsforhold.

Det er nødvendigt, at vi bygger et netværk, der ikke vil tillade, at en strejke står alene – som det skete med CSC-arbejdernes, da de for nyligt tabte deres strid med arbejdsgiveren.

Vi skal derimod opbygge et netværk, der er parat til solidarisk at støtte op om hinanden på tværs af strejkende arbejdspladser. Vi skal være med til at sprede kampen for at gøre de strejkende så magtfulde som muligt.

Gør fagforeninger til våben i kampen

Vi skal bygge et netværk, der har som mål at forandre vores fagbevægelse fra bovlamme pamperorganisationer til kamporganisationer.

Fagforeninger kan blive meget vigtige våben i kampen for forandring, fordi fagforeninger organiserer flertallet af arbejdere og derved har potentiale til at lukke samfundsproduktionen ned. Det er vigtigt, dels fordi vi hermed kan fratage eliten deres profit og magt over samfundet, og dels fordi det viser bevægelsen, hvilken magt vi kan udløse, når vi handler kollektivt som klasse.

Sidst men ikke mindst skal vi bygge et netværk, som er solidarisk med de arbejdsløse, med de svage og med indvandrere og flygtninge. Ikke blot fordi det er det mest humane, men fordi vores styrke ligger i fællesskab og i solidariteten med hinanden. Vi skal forsvare denne solidaritet i praksis og gå imod alle forsøg på at lade os opdele af kunstige skel som etnicitet, køn, seksualitet, religion og nationale grænser.

Vi kommer til at se store kampe i den nærmeste fremtid; mellem dem som vil radikal forandring og dem, der vil bevare det rådne kapitalistiske system, som ikke har andet end krise, arbejdsløshed, krig og klimakatastrofer at tilbyde os.

Jeg vil opfordre alle til at blive en del af kampen – dels for at forsvare vores velfærd her og nu, men også for at opbygge et reelt alternativ.

Flere artikler fra nr. 311

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
DK: Folketingsvalg 2011

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1554 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside