Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 312 – 23. september 2011 – side 9

Krigen mod de fattige i Storbritannien fortsætter – i retssystemet

Charlie Lywood

I kølvandet på optøjerne i august i Storbritannien har presse og politikere stået i kø for at kræve hævn for de fattiges oprør mod det de oplever i dagligdagen – arbejdsløsheden, nedskæringer, en udsigtsløs fremtid og et brutalt diskriminerende politi. Sidstnævnte antændte den gnist der startede branden.

I det offentlige Storbritannien er der ingen ransagelser, ingen forklaringer – kun hævn og straffe. At der i Tottenham er 55 ansøgere til hvert job, at der er lukket 8 ungdomsværesteder ud af 13 i samme bydel og at en sort mand er 26 gange mere udsat for at blive stoppet og visiteret af politiet spiller åbenbart ingen rolle.

Systemets magt er blevet udfordret på gaden – så nu må systemet vise tænder

Krigen mod de fattige fortsætter derfor i retssalene. I absolutte tal er over 3000 sigtet og 1600 tiltalt (sidst i august). 1400 har været i retten. Dommene er langt ud over hvad forseelser af den karakter normalt vil give, hvis det ikke havde været optøjs-relateret.

Her er et lille udpluk af sagernes karakter, og de domme som gives i byretten for optøjs-relaterede overtrædelser af staffeloven:

· Thomas Downey, en alkoholiker, tog en kasse doughnuts fra Krispy Kreme og fik 16 måneders ubetinget fængselsstraf.
· Conrad McGarth, 21, som studerer på Aberystwyth University fik 16 måneders ubetinget fængselsstraf for at stjæle alkohol i Tesco Express i Manchester.
· David Swarthbrick, 25, blev fængslet i to år efter han stjæl for 2500 kr. Oil of Lay fra en Quality Store.
· Andersen Fernandes blev varetægtsfængslet for at tage to kugler kaffe-is fra en café i Manchester. Han kan se frem til en anklage for indbrud.
·Nicholas Robinson, en 23 årig el-lærling fra Sydlondon, fik 6 måneders fængsel for at stjæle en flaske vand til 35 kr. fra Lidl.
· Hassan Holloway fik 4 år og 8 måneder for at have kastet to brosten mod politiet (de ramte ikke).
· To unge mennesker fik 4 års fængsel for at have opfordret til optøjer på Facebook i Cheshire selv om der ingen optøjer var i Cheshire.

Disse domme (og hundreder af lignende domme) har fået formand for fængselsinspektørens forening (PGA), Eoin McClennan-Murray til at udtale til ’The Independent’: “Der er en slags 'domsvanvid', og det lugter af at vi har mistet enhver proportionalitet. Det er ligesom hajer, hvor der er blod i vandet og der er fodrings-vanvid. De almindelige normer for domme ignoreres.”

Man har blandt andet ændret den almindelige proces i kriminalsager. 7 ud af 10 som sigtes for optøjs-relaterede straffelovs-overtrædelser bliver varetægtsfængslet, mod normalt 3 ud af 10 for lignende sigtelser.

En whistle-blower har lækket et dokument, som viser at politiets anklagere har fået instruktioner på at tilbageholde folk i arresten uanset hvor ubetydelige straffelovsovertrædelserne er, og anbefaler retten at gøre det samme og varetægtsfængsle alle.

En byretsdommer fra Camberwell, Novello Noades har udtalt at ”retten er beordret til at sende alle dem som deltog i optøjerne og hærgede butikkerne i fængsel.” Dette er bunkejustits og sikrer ikke den enkelte mod overgreb. Der er også en sammenblanding af den ellers opdelte lovgivende, dømmende og udførende magt.

En forsvars- og menneskeretsadvokat, Matt Foot udtalte til pressen at ”af det store antal af protesterende som er blevet sigtede for voldelig uro over de seneste år (før optøjerne i august) er ingen af dem, så vidt jeg ved, blevet nægtet kaution”.

Derudover er navnforbud mod offentliggørelse af unge under 18 år ophævet i iver efter ”name and shame” (offentliggørelse og skam).

Det har bl.a. betydet, at flere folk er blevet udsat for voldelige overfald på gaden, og en masse familier er blevet opsagt fra deres lejligheder, fordi et af deres familiemedlemmer er dømt. I et enkelt tilfælde har ”naming and shaming” ført til at en mand, som blev fejlagtigt sigtet, fik sit hus brændt ned.

Lektien er klar: Protester mod elendighed og mærk statsmagtens fulde magt i jeres liv.

Krigen mod de fattige fortsætter ufortrødent.

Flere artikler fra nr. 312

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 2109 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside