Socialistisk Arbejderavis
Nr. 312 – 23. september 2011 – side 12
Aktiveringscirkus
Jens F Andersen
Jobtræning eller gratis arbejdskraft?
Under den nu afgående VK-regering er kontanthjælpsmodtagere i den grad udnyttet som gratis arbejdskraft. Dette er bl.a. sket via såkaldt jobtræning. Man sender kontanthjælpsmodtagere ud i kommunale institutioner og private virksomheder på trods af, at et fast arbejde aldrig kommer på tale.
Dette er en hån mod ledige. Mange institutioner og private arbejdsgivere udnytter det i en grad, så det ligner ”slavearbejde”. Men opfindsomheden kender ingen grænser:
Aktiveringssted som ”Tyggegummifabrik”
På Møn findes et kommunalt aktiveringssted, Praktisk Service, hvor kontanthjælpsmodtagere i 37 timer om ugen på kontanthjælp sidder og pakker tyggegummi for en privat virksomhed. Møder man ikke, får det konsekvenser for kontanthjælpen.
Kommunen får selvfølgelig penge fra firmaet, men dette kommer ikke de aktiverede til gode. Oven i købet får kommunen 65 % i refusion fra staten på kontanthjælpen. Altså en god forretning.
Men hjælper det de aktiverede videre til et job? Nej overhovedet ikke. Men det ser pænt ud i arbejdsløshedstallene, da aktiverede ikke tæller som ledige.
Anmeldelse til 3F
Da jeg blev bekendt med forholdene, kontaktede jeg 3F. Udmeldingen var herfra, at det forekom mange steder. Men ligeledes at det var konkurrenceforvridning. Praktisk Service, der får pakket deres tyggegummi, burde i stedet ansætte ordinær arbejdskraft til en overenskomstmæssig løn.
Jeg har siden talt med den lokale 3F afdeling som nu ”kigger” på forholdene. Vi kan så kun håbe, at dette aktiveringscirkus bliver stoppet.
Rød regerings planer for kontanthjælpsmodtagere
Bliver det nu bedre under en ny regering? Allerede inden valget, meldte S og SF ud med, at kontanthjælpsmodtagere skulle arbejde for deres kontanthjælp. Dog skulle kontanthjælpen omregnes til timer efter overenskomstmæssig løn.
Holbæk kommune har lavet forsøget. Det resulterede i at medarbejdere i Vej og Park nedlagde arbejdet. Her var folk på forhånd opsagt, så nu kunne kontanthjælpsmodtagere, med 65 % i refusion fra staten, overtage arbejdet.
Er det virkelig vejen frem? Er løntrykkeri og konkurrenceforvridning det eneste skiftende regeringer kan tilbyde vores kontanthjælpsmodtagere.
En gulerod og uddannelse
Hvad skal der så til? Uddannelse og ekstrauddannelse. Mange unge sidder i dag fast i systemet men uden udsigt til arbejde. Her må de enkelte kommuner mere aktivt gå ind med uddannelsesplaner og opkvalificerende kurser. Her hjælper tvang og et aktiveringscirkus, uden jobudsigter, intet.
En anden ting staten igen kunne indføre, var det ekstra beløb oveni kontanthjælpen, som før i tiden gjorde, at mange aktiverede følte, der var mening med det de lavede.
Det eneste vi kan gøre er at fortælle den nye regering, at vi ikke finder os i den udnyttelse man foretager overfor vores kontanthjælpsmodtagere. Hverken som løntrykkere eller som på Møn, statsbetalt arbejdskraft til en tyggegummifabrik.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe