Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 314 – 11. november 2011 – side 9

På tide at stoppe bankfarcen

Lars Henrik Carlskov

Banker nedlægger arbejdspladser, indkasserer bankpakker, giver gyldne cheflønninger – og sender dig regningen.

De danske banker er i dyb krise. En krise der trods foreløbig fire bankpakker vil resultere i endnu flere bankkrak.

Siden den økonomiske krises start for tre år siden har den finansielle sektor foreløbig nedlagt hver 10. arbejdsplads, og intet tyder på, at jobmassakren er slut. Således har bl.a. Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydbank her i efteråret været igennem store fyringsrunder. Sådanne præstationer skal belønnes.

Det er i hvert fald holdningen hos f.eks. Nordea, der lige har annonceret at ville nedlægge 2.000 arbejdspladser, hvoraf mellem 500 og 650 er i Danmark.

Nordea har således købt en 18,5 millioner kroner dyr lejlighed til den danske koncernchef Christian Clausen. Til dette beløb skal lægges, at Clausen får istandsat sin luksuslejlighed for op til otte millioner kroner, i forvejen har en årsløn på omkring 12 millioner kroner og er indehaver af en pensionsordning, der løber op i ca. 100 millioner kroner.

Bankdirektørernes lønfest fortsætter

Dette er blot det seneste eksempel på de skyhøje lønninger og bonusser, der indkasseres på direktionsgangene i bankverdenen.

Mens lønstigningen på resten af arbejdsmarkedet i følge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening er den laveste i 75 år, hvilket pga. inflationen i mange tilfælde dækker over en reel lønnedgang, fik direktørerne for landets 10 største banker sidste år i følge Nyhedsbrevet Finans sidste år en stigning på seks procent oven i deres allerede fede lønninger.

Bankernes gulddrenge har ellers aldrig forsømt en lejlighed til at tordne imod det påståede høje lønniveau i Danmark. Heller ikke deres militante modstand mod velfærdsydelser som efterløn og dagpenge har forhindret dem i at indkræve bistandshjælp i form af bankpakker.

Den nye regering sløjfede den planlagte bankskat på beskedne 2 milliarder. Ikke mindst takket være De Radikale, der får økonomisk støtte fra Finansrådet, hvis toplobbyist i øvrigt hedder Lars L. Nielsen og er tidligere spindoktor for samme parti, som han i dag repræsenterer i DR’s bestyrelse.

Ingen ved hvor stor regningen bliver

I august måned kunne direktøren for Finansiel Stabilitet, Ulrik Nødgaard, fortælle, at tilsynet mistænker bankerne for at dække over en mængde dårlige lån.

Dette fik professor Finn Østrup fra CBS til i Dagbladet Information at udtale: ”Det er jo underligt, at netop Finanstilsynets direktør siger sådan. Han burde om nogen vide, hvordan det står til, fordi han har adgang til al information om bankerne. Hvis Finanstilsynet ikke har kendskab til bankernes sundhedstilstand, så har andre det heller ikke.”

Allerede i dag er staten, der via det såkaldte afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, er blevet indehaver af omkring 80 milliarder kroner i dårlige lån. Det er en konsekvens af, at vi betaler for bankernes spekulationspolitik ved, at staten overtager de usunde dele af krakkede banker og lader andre banker få de mest profitable dele.

Det er på vi tide, at vi sætter en stopper for den nuværende bankfarce, ved at nationalisere den finansielle sektor og sætte den under befolkningens direkte demokratiske kontrol. Intet mindre.

Flere artikler fra nr. 314

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Lars Henrik Carlskov

Siden er vist 1581 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside