Socialistisk Arbejderavis
Nr. 314 – 11. november 2011 – side 9
Finanssektoren fyrer på livet løs
Lars Henrik Carlskov
Det tempo, hvormed finansverdens topchefer og bestyrelsesmedlemmer tildeler sig selv lukrative løn- og bonusordninger, overgåes tilsyneladende kun af den hastighed, hvormed de lukker arbejdspladser.
Således har de siden den økonomiske krises start for tre år siden nedlagt omkring 10 pct. af arbejdspladserne i banksektoren. Denne lukning af arbejdspladser er eksploderet de seneste måneder, der har budt på den ene fyringsrunde efter den anden hos bankerne.
I august meddeler Nordea således, at koncernen nedlægger 2.000 arbejdspladser, heraf mellem 500 og 650 i Danmark. Det sker samme dag som Amagerbanken fyrer 60 medarbejdere.
22. september er datoen, hvor Jyske Bank offentliggør, at 250 stillinger fjernes og hvor SparNord kan berette om 50 fyringer.
Fire dage senere siger BankInvest farvel til 21 ansatte. 11. oktober er det Sydbank som skiller sig af med omkring 100 medarbejdere.
Dette overgåes dog af Danske Bank, der 1. november bebuder, at virksomheden vil fjerne 2.000 jobs. Dagen efter øges antallet af fyrede i den danske finanssektor med 40 ansatte fra Max Bank.
Den ovenstående liste er vel at mærke ikke komplet, men den taler sit tydelige sprog om en branche i dyb krise.
Det er således ikke på baggrund af en imponerende evne til at skabe arbejdspladser, at bankernes direktører og bestyrelsesmedlemmer modtager deres gigantiske lønninger og bonusser.
I de kommende måneder vil der givetvis blive føjet endnu flere til den i forvejen lange liste over fyringer og lukning af arbejdspladser i finanssektoren.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe