Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 314 – 11. november 2011 – side 11

“Racistisk demonstration beskyttet af politiet, men Malmø forenet mod fascismen!”

Tim Northover

Lørdag den 15. oktober blev den sydsvenske by Malmø omdannet til en anti-fascistisk zone. En planlagt march af den racistiske Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) var forsinket og tidsmæssigt formindsket, da mere end 2.000 anti-fascister i alle aldre og med forskellige baggrund blokerede gaderne.

Moddemonstrationen bestod af mange forskellige grupper fra hele Sverige og Danmark, unge og gamle. Mange lokale tilsluttede sig også protesten. Politiet satte byens centrum under belejring. Det meste af tiden, var det kun racister, der fik lov til frit at bevæge sig.

Efter at have forladt den centrale togstation, blev en gruppe anti-fascister, der havde rejst fra Danmark, omringet og tilbageholdt af politiet i over en time. På byens torv, opsatte politiet vejspærringer og brugte hunde i et forsøg på at tvinge folk væk.

Kl. 15:00 brugte politiet knipler, peberspray, hunde og en mur af bevægende politivogne i et forsøg på at rydde anti-fascisterne fra pladsen inden SDU påbegyndte deres march.

Men vi modstod fredeligt, og de, der blev angrebet med peberspray, modtog hjælp i nærliggende butikker. Til sidst besatte anti-racisterne torvet.

Den racistiske march, som var forsinket med en time og var tvunget til at skrotte den oprindelige rute, blev overdøvet af råb som “ingen racister i vores gader”. Flere tøjbutikker i byens centrum spillede et blandet bånd af anti-racistisk musik som de studerende fra Malmø Universitet havde sat sammen og distribueret.

Omkring 140 fascister måtte nøjes med en march, der var et par hundrede meter bag hegne og med en enorm politieskorte. Kun få dage tidligere, havde de pralet med, at dette ville være deres “største demonstration nogensinde”. Politiet kæmpede for at holde os tilbage, og folk hoppede, dansede, sang og råbte. Ikke ét ord af SDU’s stemmer blev hørt.

Alt i alt var det en fantastisk manifestation om enhed og styrke af mennesker, der sendte et klart budskab om, at fascistiske trusler og den racistiske gift ikke er velkommen i vores gader, byer og lokalsamfund. Den viser den vitale rolle, anti-fascismen kan spille i kampen om at nedbryde de barrierer, som adskiller de undertrykte og i processen forener arbejderklassen.

Kort efter fascisterne var flygtet fra byen, deltog mange af dem, som havde været involveret i dagens aktion, i ‘Occupy Malmø’, der var en offentlig forsamling og en del af den globale protestbevægelse mod virksomhedernes grådighed. Her var der en stærk fælles enighed om at påbegynde en opbyggelse af et anti-kapitalistisk netværk.

Flere artikler fra nr. 314

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Tim Northover

Siden er vist 1689 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside