Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 315 – 9. december 2011 – side 5

USA

Mere ulige end nogensinde før

Anders Bæk Simonsen

Protesterne mod Wall Street og den økonomiske og politiske elite tager sit afsæt i en enorm ulighed i systemet. CIA konkluderer, at uligheden i USA nu er større end den er i Tunesien og Egypten.

Flere amerikanske økonomer og samfundsforskere peger på, at de reelle gevinster af de seneste 30 års førte økonomiske politik udelukkende er tilfaldet de rigeste 5 % af befolkningen.

Imens de fleste amerikaneres indkomst steg i løbet af 1970’erne blev frugterne af den økonomiske udvikling fra 1980’erne og frem i stigende grad for de i forvejen rigeste.

Under det økonomiske opsving fra 2002 – 2007 gik 65 % af al stigning i indkomst til den øverste ene procent af de amerikanske skatteydere. I samme periode oplevede den jævne amerikaner et gennemsnitligt fald i sin årsindkomst på mere end 10 %.

En børsmægler der ikke skaber noget af reel værdi for samfundet, tjener i gennemsnit nu næsten 2 millioner kroner om året. En administrerende direktør tjente ”blot” 42 gange mere end den gennemsnitlige amerikanere i 1980. I dag tjener direktøren mere end 300 (!) gange mere end gennemsnitsamerikaneren.

Denne ulighed er åbenlys, og det er klart, at det er her, at Occupy bevægelse henter meget af sin politiske tyngde fra dette forhold.

Se også:
SAA 315: USA: Er det demokratiske parti repræsentanter for de 99 %?

Flere artikler fra nr. 315

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2357 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside