Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 315 – 9. december 2011 – side 12

Marxisme 2011 – ideer til at forandre verden

Anne A. Lange

Dette års Marxisme bar præg af optimisme for revolutionerne i Mellemøsten og Occupy-bevægelsen i Europa og USA, pessimisme over den økonomiske krise og ideer til og perspektiver for den danske venstrefløj.

I weekenden d. 11. – 13. november inviterede Internationale Socialister til politisk festival. Marxisme ’11 var en fed weekend med politisk diskussion på højt niveau, masser af revolutionsstemning og kammeratlig debat om venstrefløjens fremtid.

Revolutionsåret

Diskussionerne på årets Marxisme tog udgangspunkt i at verden er i dyb økonomisk krise. Og det blev klart at en forståelse af den økonomiske situation er afgørende for alle, der vil lave verden om.

Men selvom udsigten til bedring for verdensøkonomien er ikke-eksiterende, havde deltagerne på Marxisme 2011 et perspektiv om modstand. Ingen diskussioner kunne komme udenom, at 2011 er et revolutionsår. At modstand nytter og at almindelige mennesker har magt til at lave verden om.

Revolutionerne i Mellemøsten og occupy-bevægelsen har – især med sin udbredelse til USA – gjort det klart at modstanden mod krisepolitikken vil brede sig i takt med at krisen bliver dybere og påvirker flere og flere lande.

Det blev flere gange understreget at Danmark ikke kan se sig fri for krisen – lige så vel som at vi også vil se modstand i Danmark.

Valgåret

Men kampene er ikke komme til Danmark endnu. Folketingsvalget og de efterfølgende politiske svigt fra den såkaldt røde regering bragte en del skepsis til Marxisme.

Trods Enhedslistens fantastiske valg til folketinget, var konklusionen ikke at nu bliver alting anderledes. Derimod var svaret, at vi må fokusere på at bygge bevægelse som i Grækenland og Egypten, hvis vi vil forandring og hvis vi vil af med krisepolitikken.

Som en oplægsholder sagde: ”Så længe vi holder tingene på den parlamentariske bane, er vi på udebane. Det er ikke vores bane. Kampen for forandring er altid blevet skabt uden for den parlamentariske bane.”

Perspektiver for venstrefløjen

Både blandt deltagere og oplægsholdere var mange dele af venstrefløjen repræsenteret. Alt fra fredsaktivister over anarkister til MF’ere deltog i debatter om imperialisme, finanslov og ikke mindst diskussionerne om perspektiverne for venstrefløjen.

Det blev til hårde debatter med Per Clausen og Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten om finansloven, hvor mødedeltagere anklagede Listens MF’ere for at være med til at gøre Enhedslisten til et ”normalt” parti. Mere kammeratlige var debatterne med Libertære Socialister, hvor både oplægsholdere og mødedeltagere brugte flest kræfter på at finde ud af, hvor der var enighed og mulighed for samarbejde.

Flere artikler fra nr. 315

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Anne A. Lange

Siden er vist 1845 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside