Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 315 – 9. december 2011 – side 13

Boganmeldelse

Historien der ikke bliver fortalt – om Krigen i Afghanistan

Lene Junker

Bogen er langt mere end en historie, som ikke er blevet fortalt. Den er den eneste danske bog, som gør befolkningen i Afghanistan til rigtige mennesker.

Bogens forfatter, Nagieb Khaja, fortæller historien om afghanerne i Helmand med en meget stor indlevelse og respekt.

På sine mange rejser til Afghanistan, er han fulgt i de danske soldaters fodspor i Helmand-provinsen for at finde ud af, hvordan afghanerne selv ser på krigen og de udenlandske soldaters tilstedeværelse. Med utallige eksempler viser Nagieb Khaja en helt anden historie om krigen i Afghansitan end den, vi dagligt præsenteres for i de danske medier.

Det er Nagieb Khajas hensigt at give afghanerne deres egen stemme, men han gør det som en professionel og kildekritisk journalist.

Nagieb Khaja er født og opvokset i Danmark, men har afghanske rødder og taler et af Afghanistans sprog. Det har gjort ham i stand til at skabe sig et netværk af venner, kontakter og lokale journalister, som har gjort det muligt, men ikke ufarligt, at rejse rundt i Helmand uden beskyttelse af udenlandske soldater.

Nagieb Khaja rejser til Musa Qala, en by i det nordlige Helmand, hvor britiske og danske soldater udkæmpede hårde kampe mod Taleban, og hvor mange civile mistede livet.

Historien om Musa Qala er eksemplarisk for mange andre historier i bogen, og den giver en meget detaljeret, men enkelt forklaring på, hvorfor mange afghanere af to onder fortrækker Taleban frem for Karzai-regeringen og de udenlandske soldater.

I Musa Qala havde Karzai-regeringen indsat nye loyale politimyndigheder, som ”bildte de udenlandske soldater ind, at vi var talebanere, fordi de ville have deres støtte til at undertrykke os og stjæle fra os”, fortæller en overlevende fra byen.

USA og NATO har indsat Karzai som præsident og allieret sig med de mest brutale krigsherrer fra borgerkrigen i 1990´erne, som er den værste tid i Afghanistans historie.

Nagieb Khaja har også haft mulighed for at foretage en kritisk gennemgang af FN´s rapporter over hvem, som er skyld i at så mange civile dræbes i Afghanistan. FN placerer hovedansvaret på Taleban, dernæst på den afghanske hær og kun en lille del, 251, er dræbt som følge af USA og NATO i 2010.

Nagieb Khaja besøger Gereshks offentlige hospital og taler med direktøren, som fortæller at alene fra denne by er mindst 200 dræbt af luftangreb i 2010. Gereshk er hovedbyen i Helmand, som er et ud af 34 distrikter i Afghanistan. Den store forskel på FN´s statistikker og virkeligheden underbygges også af andre besøg på hospitaler og samtaler med den afghanske menneskerettighedsorganisation AIHRC.

I det officielle billede, der tegnes af krigen i Afghanistan, eksisterer afghanerne slet ikke.

Der findes kun os – de gode, og Talebanerne – de onde, som skal dræbes. Forsvarets Medie Center har 45 ansatte og bruger årligt 35 millioner kr. for at vise Afghanistan-krigen som en god krig, der er værd at dø for og bruge penge på. Typisk bruger FMC sympatien med den enkelte danske soldat til at sikre accept af krigen.

Meget få danske journalister er kritiske overfor de informationer, som FMC tilvejebringer. Og endnu færre går egne veje for at beskrive Afghanistan krigens virkelighed.

Nagieb Khaja er én af de få. Derfor er ”Historien, der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan” af stor betydning for alle, der ønsker at kende virkeligheden og sandheden. Og den er helt nødvendig for alle, som ønsker at stoppe krigen som en forudsætning for at skabe freden.

Læs uddrag af bogen på Modkraft: http://modkraft.dk/sektion/kontradoxa/article/tallene-lyver

Se foredrag og interview med Nagieb Khaja på Syddansk Universitet: http://www.osrtv.dk/

Historien der ikke bliver fortalt – om Krigen i Afghanistan
Af Nagieb Khaja
Forlaget Gyldendal. 350 sider – 349 kr.

Flere artikler fra nr. 315

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2185 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside