Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 3 – December 1984 – side 8

Sydafrika

Apartheid rystes

Jason Meyler

Den racistiske apartheidstat i Sydafrika er igen blevet rystet af massiv modstand fra den sorte arbejderklasse.

En to-dages generalstrejke i Transvaal-provinsen standsede produktionen i landets industrielle centrum.

Årsagen til strejken var husleje- og skattestigninger, og der blev rejst krav om frigivelse af politiske fanger og om tilbagetrækning af militæret fra de sorte arbejderkvarterer.

Omkring 20 strejkende blev dræbt i voldelige konfrontationer med politiet i den største politiske strejke siden begyndelsen af 60’erne.

Strejken er den sidste af en række demonstrationer og strejker gennem de sidste par måneder. Demonstrationer og optøjer be gyndte i slutningen af august som reaktion på regeringens parlamentsform.

Valg

Der blev afholdt valg til et »parlament« for den farvede befolkning. Dette skulle eksistere side om side med det eksisterende parlament, som er domineret af de hvide, men uden at få egentlige magtbeføjelser.

Dette var blot en del af premierminister Bothas planer om at opbygge et samarbejde med de farvede og sorte middelklasser. Han havde håbet på at opbygge en bredere og mere sikker basis for regimet.

Men det har netop været sorte politifolk og byrådsmedlemmer, som har været mål for angreb under optøjerne. I november fik syv sorte byrådsmedlemmer deres hjem nedbrændt, og ti blev presset til at trække sig tilbage.

Næstformanden for byrådet i Sharpeville blev dræbt af demonstranter, efter at han havde skudt to af dem ned.

Samtidig betød 40.000 sorte guldminearbejderes strejke den 17. september en meget vigtig udvikling. Det er den første strejke, siden deres fagforening blev brutalt knust i 1946.

Udvikling af en ny faglig organisering i minerne betyder en styrkelse af den sorte arbejderklasse i et vigtigt område. Allerede nu er 300.000 arbejdere, for det meste fabriksarbejdere, medlemmer af selvstændige fagforeninger. Hvis flere af landets halve million af guld- og kulminearbejdere tilslutter sig, har den sorte arbejderklasse opbygget en magt, der kan lamme apartheid-styret.

Som formanden for Transvaals »bliv hjemme« komité, Thami Mali, sagde efter de sidste strejker: »Vi har vist regeringen, at vi har magten i vore hænder og at vi kan bruge den. Uanset styrets terror kan vi ikke standses.«

Udfordring

Denne interne udfordring kommer på et tidspunkt, hvor Sydafrika styrker sig eksternt.

Alt tyder på, at Angola følger Mocambique og underskriver en traktat med Sydafrika. En af betingelserne er tilbagetrækning af cubanske tropper fra Angola. For at få investeringer og nye handelsaftaler skal Angolas ledere, ligesom Mocambiques tidligere, opgive al støtte til modstanden i Sydafrika.

Flere artikler fra nr. 3

Flere numre fra 1984

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Jason Meyler

Siden er vist 1564 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside