Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 2

Fagtoppen og Europagten

Internationalt skruebrækkeri

Carsten Andersen

Fagtoppens ja til Europagten er ikke i danske arbejderes interesse. Og det er en kniv i ryggen på arbejdere over hele Europa, der kæmper mod kapitalens krisepolitik.

Støtten til Europagten fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Lars Løkke og den tidligere regering har været klar fra starten. Ikke så underligt: Europagten handler stort set kun om én ting: At europæisk kapital vil have europæiske arbejdere til at betale for krisen.

Europagten skal gøre lønnen ”konkurrencedygtig”, gøre den offentlige sektor ”bæredygtig”, skøre i pension og efterløn osv.

Derimod kan det undre, at LO-formand Harald Børsting, få dage efter at aftalen blev indgået midt i december, meldte sig på banen med sin støtte – af hensyn til ”den langsigtede økonomiske stabilitet og dansk beskæftigelse”.

Under forhandlingerne om Europagten i foråret var udmeldingen en ganske anden:

”Jeg vil sætte stærkt spørgsmålstegn ved, om der er brug for sådan en pagt, og om den danske befolkning kan bakke op om en pagt, der udspringer af et tysk borgerligt ønske om flere besparelser,” siger Harald Børsting. (Politiken, 11. marts)

Samme dag kunne TV2 Nyhederne berette: ”Hold nallerne fra vores løn. Så kontant lyder meldingen ifølge Politiken fra Danmarks to største hovedorganisationer for fagforeninger, LO og FTF.”

Og: ”Det er et respektløst angreb på den danske aftalemodel, der bygger på, at løn bliver aftalt af arbejdsmarkedets parter,” siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey.

Fagtoppen og arbejderklassen

Sorgenfreys udtalelse giver et hint om, hvad der driver fagtoppen: Det er ikke hensynet til arbejderklassens løn, arbejdsforhold og pension. Det er derimod hensynet til, at fagtoppen fortsat kan leve fedt af at forhandle disse ting – uanset hvor små de er.

I førnævnte Politiken-artikel er LO-formandens begrundelse den samme som FTF-formandens: "Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis EU blander sig i lønningerne og griber ind i en dansk tradition," siger LO's Harald Børsting.

Så når de to faglige spidser nu siger ja, handler det ikke om, at vores løn- og arbejdsforhold er sikret, men om at fagtoppens er det: De kan fortsat få lov til at forhandle – så længe de holder sig inden for de udstukne rammer.

Skruebrækkeri

I stedet for at sige klart Nej til europæisk kapitals største angreb på løn, velfærd og pension siden 2. verdenskrig – så bakker toppen nu op om dette angreb.

Det ligger i øvrigt i tråd med Børstings nytårsudtalelse, hvor han siger, at ”begge sider på arbejdsmarkedet har pligt til at bidrage til at bringe Danmark ud af den økonomiske krise”. (Hvorfor vi skal betale for en krise, vi ikke selv har skabt, fremgår ikke ...)

Så når millionvis af arbejdere i fx Grækenland, Portugal, Spanien osv. kæmper mod krisepolitikken, kan de ikke regne med støtte fra den danske fagtop.

I faglig sammenhæng kalder man folk, der saboterer en kamp, for skruebrækkere. For Børstings og Sorgenfreys vedkommende er der tale om internationalt skruebrækkeri.

De sætter kniven i ryggen på internationale kolleger – og accepterer, at danske arbejdere skal under det samme åg.

Modstand

Heldigvis er der lyspunkter længere nede i det faglige hierarki. Et initiativ, der kalder sig ”Forandring nu – en retfærdig fordeling af krisens regning” indkalder til landsdækkende demonstration op til EU’s finanspolitiske topmøde sidst i marts.

”Europa står midt i en alvorlig krise, som ikke bliver løst ved at fortsætte den nedskæringspolitik, som er de europæiske lederes svar. I stedet er der brug for at kickstarte økonomien og investere i uddannelse, miljø og klimajob,” siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, til Dagbladet Arbejderen.

Men Anders Olesen skal nok ikke regne med støtte fra LO til demonstrationen – som han ellers efterlyser.

I stedet for at vente på de faglige spidser må han – og vi – bruge demonstrationen til at bygge modstand fra græsrødderne.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Carsten Andersen

Siden er vist 1712 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside