Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 7

Afghanske asylansøgere i Danmark

Lene Junker

10 års krig og besættelse af Afghanistan har skabt endnu flere flygtninge end de 7-8 millioner, som flygtede fra Afghanistan til Iran og Pakistan under den sovjetiske besættelse og den efterfølgende borgerkrig.

Næsten 6 millioner er vendt tilbage fra Iran og Pakistan, men lever stadig i flygtningelejre, blot i deres eget land. Det betyder at omkring 25% af alle Afghanistans indbyggere er flygtninge.

Lederen af FN´s flygtningeprogram for Afghanistan erkender nu, ifølge Ritzau/AFP, at indsatsen for flygtningene har slået fejl, fordi de stadig ikke kan finde arbejde, bolig og mad. Der er stadig 3 millioner afghanske flygtningeuden for Afghanistan.

Flygtninge fra Afghanistan søger mod Europa, hvis de har mulighed for det. Omkring 30.000 lever i Grækenland. De fleste uden papirer, rettigheder og hjælp. Nogle rejser videre til andre europæiske lande, heriblandt Danmark.

Fra 2008 til 2010 har næsten 3000 afghanere søgt asyl i Danmark, ca. halvdelen har fået afslag. Der var i perioden 834 uledsagede børn blandt asylansøgerne. For 2011 foreligger endnu ingen statistik.

Afghanske protester

Afghanske asylansøgere organiserede en protestdemonstration foran Christiansborg den 10. november 2011. De er forfærdede over, at 125 ud af 162 asylansøgere har fået afslag på deres ansøgning om asyl. Og de er endnu mere forfærdede over, at myndighederne vil sende dem tilbage til Afghanistan mod deres vilje.

De afghanske asylansøgeres demonstration var organiseret med støtte fra Trampolinhuset, som er et nyt fælles møde- og aktivitetshus for danskere og flygtninge. Trampolinhuset ligger i Skyttegade 3 på Nørrebro. (Vi bringer også en artikel fra deres avis Visavis på side 5 i dette nr.)

Også netværket Asylret støtter afghanske asylansøgere. De kæmper mod at afghanerne hjemsendes mod deres vilje. Det lykkes nogle gange for Asylret at forhindre tvangshjemsendelse. Men Asylret forsøger også at følge asylansøgerne til Afghanistan for at dokumentere, hvad der sker med dem efter hjemsendelsen.

”Bedsteforældre for Asyl” laver et stort konkret støttearbejde for asylansøgere i lejrene. Helt aktuelt er de meget bekymrede over alt for mange tvangshjemsendelser til hjemlande i krig og kaos, som f.eks. Afghanistan.

De er også meget bekymrede over de mange asylansøgere, som har ventet i lejrene i helt op til 12 år. De appellerer til den nye regering om at rette op på den uanstændige praksis.

Danmarks særlige ansvar

Danmark har et særligt ansvar overfor afghanske flygtninge, fordi Danmark er en del af NATO-styrken, som nu i 10 år har besat Afghanistan. Den humanitære og sikkerhedsmæssige situation i Afghanistan forværres dag for dag.

Dette har først mulighed for at ændre sig til det bedre, når de fremmede tropper har trukket sig ud af Afghanistan og givet afghanerne en chance for selv at bestemme i deres eget land. Indtil da skal Danmark give afghanerne asyl af humanitære grunde, så de kan skabe sig et liv her.

Det er rigtig positivt, at de afghanske asylansøgere kommer ud af lejrenes passivitet og kæmper sammen for et anstændigt liv.

Billede: Bedsteforældre for asyl har været særdeles aktive i støttearbejdet for asylansøgere.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1891 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside