Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 8

Klima

COP17: En kæmpe fiasko

Andreas Kyster Jørgensen + Anders Bæk Simonsen

FNs metrologiske organisation har oplyst at igennem de sidste 15 år, har de 13 af dem været de varmeste. Derfor står man tilbage i skyggen og tænker på, har dette noget at gøre med den manglende prioritering af klima – er svaret så enkelt, og er COP17 endnu en fiasko?

Christiana Figueres, FN’s klimachef, udtalte sig til topmødet i Durban, i starten af hendes tale: ”Forhandlingerne i de kommende dage vil være udfordrende (..) Vi må være realistiske omkring forventninger til et gennembrud i Durban”.

Sidenhen blev der dog talt om et gennembrud, men reelt er det blot et forsøg på at italesætte de magre resultater som sejre. Hvis man virkelig vil se på verdens lederes ambitionsniveau for indsatser overfor klimaet, kunne man starte med at se på den støtte, de giver til de klimaødelæggende fossile industrier.

Mere støtte til fossile brændstoffer

Trods fine hensigter om at gøre noget ved klimaproblemerne har verdens regeringer i 2010 brugt 2.300 milliarder kroner på støtte til olie, gas og kul.

Olieprodukterne har fået mest i støtte de sidste to år imens gassen har fået næstmest. Samlet set er har de fossile brændstoffer fået en tredjedel mere i støtte i forhold 2009.

De rigeste og mest udviklet lande har et større ansvar for klimaforandringerne, da det også er dem der har forurenet mest. De 20 største økonomier (G20) indgik derfor for to år siden en aftale om at udfase deres støtte til fossile brændstoffer. Det er således et kæmpe løftebrud at støtten i samme periode faktisk er steget med 614 milliarder kroner.

Hvis klimaet var en bank var det reddet

Når det handler om sundhed, uddannelse, velfærd og klima siger kapitalisterne og deres lakaj-politikere, at der slet ikke er penge nok. Men når det handler om fossile brændstoffer, våben og bankpakker viser det sig, at der er rigeligt med penge.

COP17 viser igen, at så længe det er kapitalismen der hersker, bliver der ikke igangsat de nødvendige initiativer der skal fremtidssikre vores planet.

Som præsidenten af Venezuela konstateret på Klimatopmødet COP15 i København; ”hvis klimaet var en bank, ville den have været frelst for længst”.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Andreas Kyster Jørgensen
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2418 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside