Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 8

Occupy USA

Nu vil vi ramme den 1 %

Anders Bæk Simonsen

Imens den amerikanske Occupy–bevægelse i løbet af november og december er blevet smidt ud af byernes parker og pladser, har den ved en række forskellige initiativer rettet mod ”den 1 procent” vist modenhed.

Det har primært drejet sig om ”genbesættelser” af tvangsauktionerede huse, indkaldelse til strejker, nedlukning af havne og demonstrationer mod arbejdsløshed.

Krisen smider folk på gaden

Flere millioner amerikanere har som følge af krisen mistet deres bolig. En fjerdedel af dem der stadig har en bolig er ved at drukne i gæld og er bagud med deres terminer. Et eksempel på en statsansat der begik selvmord efter at hans bolig kom på tvangsauktion, har samtidig sat fokus på bankernes illegale og strafbare procedure i forhold til tvangsauktioner.

Occupy-bevægelsen har haft nationale aktionsdage for genbesættelse af de tvangsauktioneres huse både i november og december. Den 6. december var der arrangeret protester i mere end 25 byer. Protester omfattede aktioner for udsættelse af terminsbetalinger, besættelse af tomme ejendomme og på andre måder forstyrrelser af forstående tvangsauktioner.

Luk alle havne på Vestkysten

Så ambitiøst var udmeldingen fra Occupy-bevægelsen på den amerikanske vestkyst, der i et koordineret initiativ søgte at ramme de store industrihavne d. 12. december. Initiativet opstod på baggrund af Occupy Oaklands succes med at lukke deres havn (USAs femte største) ned d. 2 november.

Aktionerne sigtede mod firmaer der havde stærke fagforeningsfjendtlige praksisser og ansvarlige for krisen f.eks. Goldman Sachs. Datoen er en vigtig kulturel protestdag i Mexico, og var valgt af vognmænd som fragter gods for havnene i Los Angeles, typisk uorganiserede mexicanske immigrantarbejdere.

Ved at organisere blokader lykkedes det at stoppe produktionen i havnene fuldstændig eller delvist i Oakland, Portland, Longview, Seattle og Vancover, imens sympatiprotester fandt sted langt væk fra Vestkysten i Denver, Houston, Washington og New York.

Hvad bringer foråret?

Forhåbentlig mere af den slags initiativer. Allerede nu har de offentlig ansatte og de studerende i Californien planlagt protester i den første uge af marts mod statens varslede nedskæringer på over en milliard dollars.

Nedskæringerne betyder blandt andet at det vil blive endnu dyrere at tage en universitetsuddannelse. De nye stigninger der indføres til sommer vil betyde, at en studerende skal slippe 1380 dollars pr. semester hvilket er en stigning på 57% siden 2010.

Man er nu i gang med at organisere demonstrationer, marcher og besættelse af en regeringsbygning.
Yderligere planlægger immigrantarbejdere og aktivister en militant aktionsdag senere i foråret for deres rettigheder.

Så selvom Occupy ikke længere kæmper om ”pladsen” har de fundet en masse andre vigtige områder der er vigtige at erobre for at ændre ved styrkeforholdet imellem de allerrigeste og befolkningen.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1787 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside