Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 11

Bevægelsen kommer til Rusland

Jesper Juul Mikkelsen

Mindst 80.000 mennesker protesterede i Moskva lørdag d. 10. december mod forfalskning af parlamentsvalgets resultater. Tusinder protesterede i byer rundt om Rusland fra Sankt Petersborg til Vladivostok.

Valgsvindel

Vladimir Putin blev præsident for Rusland i 2000, og har siddet på toppen det autoritære regime kaldet “styret demokrati”, hvis grundlag blev lagt af præsident Jeltsin i 1993. Al ægte opposition har siden været sat ud af spillet for at sikre magten for Kreml-bureaukraterne.

Efter at have siddet som præsident i to perioder, fik Putin sin marionet, Dmitri Medvedev ind som statsminister, mens Putin stadig sad med den reelle magt i landet.

For at sikre valg sejren til ”Forenet Rusland”(Putins parti), blev tusinder af offentligt ansatte mobiliseret. Ethvert tiltag, der kunne manipulere med valgresultatet og valgkommissionens arbejde, blev taget i brug.

Den voksende utilfredshed med regimet kom til udtryk gennem det massive antal stemmer til partier der blev opfattet som kritiske over for ”Forenet Rusland”. Millioner af vælgere brugte princippet: ”Stem på et hvilket som helst parti – bare ikke Forenet Rusland”.

Om morgenen den 5. december, da resultaterne af valget blev offentliggjort, var landet fuld af harme: Forenet Rusland havde vundet 50 procent af stemmerne, samtidig med at dets faktiske popularitet faldt kraftigt. De rapporter, der blev offentliggjort af observatører fra oppositionen, afslørede, at næsten en fjerdedel af valgkortene var blevet ”pillet ved” til fordel for partiet ved magten.

Bevægelsen

Dette får tusinde til at trodse kulden og de tusindvis af urobetjente som er udkommanderet for at gå i demonstration. Der blev holdt talere fra hele det politiske spektrum. Der var hundredvis af flag fra alle mulige oppositionsgrupper, og de forskellige venstreorienterede partier var godt repræsenteret. Mange mennesker bar hjemmelavede plakater. For størstedelen var dette deres første demonstration nogensinde.

Øjenvidner beretter at stemningen var vred, men med højt humør. Folk råbte “Ned med parti slyngler og tyveknægte!”-som Putins parti bliver kaldt.

Grigorij som var en af demonstranterne, der havde deltaget i flere af protesterne fortalte, at han var på gaden for at: ”opleve den ånd af forandring som var i luften”.

Nationalisterne

Det eneste, der skæmmede protesterne var tilstedeværelsen af højreorienterede nationalister. På et tidspunkt forsøgte to af dem at stoppe en person der viftede med et regnbueflag for homoseksuelles rettigheder, men med-demonstranterne greb ind og råbte “Nej til provokation!”

Da den højreorienterede leder talte til folkemængden, opfordrer han til en ny etnisk russiske revolution, men han blev mødt af massive buh råb.

Ny tid i Rusland

Pludselig taler alle om politik, og der er en fornemmelse af, at forandringer kan ske. På NTV som er en af de vigtigste statskontrollerede tv-kanaler i Rusland, truede medarbejderne på stationen med en strejke, hvis de ikke fik lov at dækker protesten. Yderligere protester for retfærdige valg er ved at blive planlagt.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1693 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside