Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 12

Hvem er overklassen?

Milliarder i fabrikkerne

Jakob Nerup

Europas regeringer ryster i bukserne, når der går panik i børserne. Officielt er det for at sikre landenes økonomi og lånemuligheder. Men når aktierne falder, så er det ikke børsmæglerne, der er taberne. Det er de aktieejere, som kontrollerer virksomhederne gennem deres aktier, deres personlige formue og dermed igennem den deraf afledte magt.

Marx og kapitalisten med den høje hat

Hvert år opgøres listen over Danmarks rigeste. De 50 rigeste havde tilsammen en formue på mere end 430 milliarder kr., hvoraf de fleste penge er aktier og værdier i de industrier, de kontrollerer.

De rigeste tabte under finanskrisen, men vandt på den lange bane, fordi de store overlever og spiser de mindre søstærke virksomheder, som det f.eks. har vært set med banksektoren i Danmark. Det var, hvad Marx kaldte kapitalens stadig stigende koncentration af kapital som en konsekvens af kapitalismens kriser.

Hvad gamle Marx også pointerede, var at rigdom ikke kommer ud af den blå luft, men gennem udbytningen i produktionen. Billedlig talt en kapitalist med høj hat og cigar, mens arbejderne knoklende for en ussel løn inde på fabrikken.

Danmark er et industrielt land

De seneste par år har medier og magthavere forsøgt at sætte prædikatet gammeldags på ordet ”kapitalist”. Det siges, at vi ikke længere lever i et industrisamfund, men et videnssamfund, hvor de traditionelle arbejdere er væk.

Det er dog langt fra virkelighedens verden. Den danske produktionsindustri har en altafgørende betydning i Danmark. Der er ca. 15.000 danske industrivirksomheder med 350.000 ansatte. 51 % af eksporten kommer fra industriproduktion og den udgør 13 % af BNP. De største af dem har en altdominerende position i samfundet.

De store styrer

450 produktionsvirksomheder med mere end 100 ansatte står for 80 % af industrieksporten, 70 % af omsætningen og beskæftiger 60 % af de ansatte i industrien. De ejes af ganske få personer, som dermed har en ekstrem stor indflydelse på forholdene i Danmark.

På toppen er selvfølgelig A.P. Møller Mærsk, som er en af verdens største virksomheder med en omsætning på størrelse med statsbudgettet. Herudover kontrollerer Mærsk Familien Danske Bank og Dansk Supermarked og råder over en formue på omkring 200 milliarder kr. Personligt tilskrives Mærsk en formue på 85 milliarder kr.

Rig på industri

Danmarks næstrigeste familier er alle, på nær de 2 ejere af Saxo Bank, kapitalejere i store pengetanke, som styrer Danmarks store industrivirksomheder. Som det fremgår af nedenstående liste, så stammer alle pengene fra industriproduktion og ikke finansielle eller serviceprægede virksomhed.

Kender du Foss, nr. 11

Virksomheden Foss med hovedkvarter i Hillerød sælger højteknologisk analyseudstyr, der måler og styrer kvaliteten af landbrugsvarer, fødevarer, farmaceutiske og kemiske produkter til kunder i 100 lande.

Foss har også introduceret et unikt produkt, verdens mindste analyseapparat til vin. Det koster 150.000 kr. og fylder ikke mere end en skotøjsæske. Apparatet kan ud fra blot en dråbe druesaft eller vin måle alkohol- og syreindholdet i vinen og uden problemer anvendes af almindelige vinbønder.

Foss er langt den største i verden inden for sit felt, dvs. analyseudstyr til korn, vin, kød og mejeriprodukter, og har verdens 100 største fødevare- og kornkoncerner som kunder.

Foss A/S blev i 1956 stiftet under navnet Foss Electric A/S af Nils Foss, som nu har sluppet styringen af selskabet. Ansvaret for virksomheden hviler ud over direktøren Peter Foss på bestyrelsesformanden Peter Kürstein-Jensen. Foss A/S ejes af den 79-årige Nils Foss, hans hustru og nestorens tre børn, den 51-årige Peter Foss, Nils Christian Foss og Pernille Krups.

Familien Foss har en formue på anslået 4,3 milliarder kr. og er på listen blandt Danmarks 20 rigeste familier. Foss A/S har en egenkapital på 1,1 milliarder kr., og soliditetsgraden er på 76 procent.

Foss A/S har 1.150 ansatte over hele verden.

Top 20 over Danmarks rigeste

1. Mærsk Mc-Kinney Møller, Containerfragt
/olie/supermarked Formue: 84,4 milliarder kr.
2. Familien Kirk Kristiansen, Legoklodser Formue: 45 milliarder kr.
3. Familien Holch Povlsen, Bestseller tøj Formue: 34,6 milliarder kr.
4. Familien Kann Rasmussen, Welux vinduer Formue: 30,6 milliarder kr.
5. Familien Due Jensen, Grundfos pumper Formue: 25,1 milliarder kr.
6. Lars Larsen, Dyner og håndklæder Formue: 22,8 milliarder kr.
7. Familien Clausen, Termostater Formue: 21 milliarder kr.
8. Familien Louis-Hansen, lamper Formue: 14,4 milliarder kr.
9. Hanni Merete Toosbuy Kasprzak, Ecco sko Formue: 11,3 milliarder kr.
10. Familien Kirk Johansen, Legoklodser Formue: 7,8 milliarder kr.
11. Familien Foss, Måleudstyr Formue: 6,5 milliarder kr.
12. Familien Enevoldsen, Pandora smykker Formue: 6 milliarder kr.
13. Familien Kähler, Rockwool stenuld Formue: 5,5 milliarder kr.
14. Janus Friis, Software Skype Formue: 5,2 milliarder kr.
15. Familien Færch, Skandinavisk Tobakskompagni
(Prince) Formue: 4,8 milliarder kr.
16. Familien Tøpholm, Widex høreapparater Formue: 4,5 milliarder kr.
17. Kim Fournais, Saxobank Formue: 4,4 milliarder kr.
18. Lars Seier Christensen, Saxobank Formue: 4,4 milliarder kr.
19. Brødrene Westermann, Widex høreapparater Formue: 4,3 milliarder kr.
20. Familien Gunnersen Harboe, Medico virksomhed Formue: 4,2 milliarder kr.

Hvem er overklassen?

En af de fineste traditioner i revolutionær marxisme er at kritisere ens egne magthavere.

På denne side præsenterer vi vores nye artikelserie om den danske overklasse. I første omgang vil vi forsøge at identificere de rigeste familie i Danmark. Vi bringer artikelserien for at gøre op med myten om, at vi i krisetider alle (lille og stor) er i samme båd i Danmark.

Gennem denne artikelserie bestræber vi os på at få facts frem omkring overklassens rigdom og magt, samt at vise hvordan staten økonomisk og politisk støtter overklassen på bekostning af den brede almene befolkning.

Blækket på det nye regeringsgrundlag er knapt tørt, men allerede tilsiger det, at denne regering vil fortsætte angrebet på arbejderklassen og beskytte overklassen. Det vil sige kortere dagpengeperiode, afskaffelsen af efterløn, imens løfterne om millionærskat og genforhandling af A.P. Møllers olieaftale brydes.

Socialistisk Arbejderavis byder læseren velkommen til overklassen.

Flere artikler i serien Hvem er overklassen?

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 4418 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside