Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 3 – December 1984 – side 8

Chile

Pinochet slår hårdt ned

Igennem de sidste 18 måneder er Pinochets militærjunta i Chile blevet konfronteret med massive demonstrationer og aktionsdage.

Diktaturet skyr ingen midler for at fastholde sin magt. De velkendte metoder fra kuppet i 1973, som tilintetgjorde en magtfuld arbejderbevægelse, har fået en ny renæssance. Dengang blev mere end 30.000 myrdet og 10.000 tvunget i eksil.

Der er indført undtagelsestilstand, og Santiagos fodboldstadion er igen blevet omdannet til fange-og torturlejr. Slumkvartererne i det sydlige Santiago er blevet omringet af militæret, og alle mænd anholdt og bragt til afhøring.

Kvarteret var en af oppositionens vigtigste baser og skjulested for forskellige illegale venstrefløjsgrupper.

Pinochet afviser nu enhver mulighed for et parlamentarisk valg, og han har fjernet alle lovgivningsmæssige muligheder for begrænsning af militærets magt.

Men Pinochet står på mange måder svagere end i 1973. Store dele af middelklassen står i opposition til diktaturet.

Pinochet i modstrid

Pinochet kan ikke længere love en løsning af landets økonomiske problemer, som han gjorde det i 1973. Siden 1982 er produktionen faldet og inflationen steget kraftigt. Gælden til de internationale banker er nu den største i verden i forhold til befolkningens størrelse.

Undtagelsestilstanden er en udfordring til Chiles venstrefløj, som har begrænset modstanden til aktionsdage med svingende opbakning. Grunden er, at man presser på for en alliance med de kristelige, en gentagelse af den folkefrontspolitik, der førte til nederlag i 1973 med Allende-regeringens fald.

Hovedparten af venstrefløjen snakker om opbygningen af en folkemagt, ikke arbejdermagt. Om opbygningen af »en blandingsøkonomi« sammen med »ikke-monopolistiske nationale virksomheder« og ikke socialisme.

Arbejderne har også reageret på den økonomiske krise ved mere eller mindre spontant at kæmpe for højere lønninger og forsvar af arbejdspladser.

Venstrefløjen har ikke forstået den magt, som arbejderklassen besidder.

Flere artikler fra nr. 3

Flere numre fra 1984

Se flere artikler om emnet:
Chile

Siden er vist 1494 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside