Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 317 – 13. februar 2012 – side 3

Fattige i Danmark

Jens F Andersen

I Danmark findes ingen fattigdomsgrænse. Dette har været et af temaerne, efter vi fik en SSFR-regering, men stadig er intet sket.

Flere organisationer bruger 50% af medianindkomsten for at regne fattigdommen ud i Danmark. Går man frem efter den, findes der ca 235.000 fattige. Dette tal er fraregnet studerende.

Hele debatten tog fart, efter Özlem Cekic fra SF udfordrede Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance til at møde en fattig enlig mor. Jeg havde inden kontaktet Özlem, og opfordret hende til at tage kontakt til mig, så jeg kunne finde en familie til hende.

Dette skete ikke. I stedet var sagen om Özlems person ”Carina” i den grad med til at ødelægge debatten. Det rådighedsbeløb man for ”Carina” fandt frem til, viste at hun havde lige så meget som én i arbejde.

Der er dog fejl i rådighedsbeløbet. Man har her indregnet børnepenge og børnebidrag. Disse beløb må iflg. Ankestyrelsen ikke indgå. Skulle disse beløb medtages, skulle de også indgå hos den person i arbejde, man sammenlignede ”Carina” med. Ville man det var forskellen meget større.

Jagten på de fattige

Men debatten ødelagde det for mange fattige familier. Lige pludselig skulle de arbejdsløse jagtes.

Socialminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, meldte direkte ud, at folk ikke ville bestille noget. Dette ud fra tal fra Jyllandsposten, som viste sig at være forkerte. På trods af det, kom der aldrig en undskyldning fra Mette Frederiksen.

Under VK-regeringen nedsatte man dagpengeperioden til 2 år. Samtidig beholder man reglen om forsørgerpligt. Dette kommer til at betyde, at folk helt falder ud af forsørgelse. Efter de gamle dagpengeregler på 4 år, står ca 70.000 langtidsledige uden nogen former for forsørgelse. Dette tal stiger nu. Derved også fattigdommen.

Hvad gør man så fra regeringens og Enhedslistens side for at afhjælpe dette? Jo, man afskaffer starthjælp og kontanthjælpsloftet. Samtidig arbejder man på en skattereform, som sænker skatten på arbejde. For som vores skatteminister siger: Nu har de svage grupper jo fået.

Men er det rigtigt? Regner man antallet af folk på starthjælp og folk, der er ramt af kontanthjælpsloftet, ud, er antallet mellem 9000 og 10.000. Dette i forhold til antallet af kontanthjælpsmodtagere er svindende lille.

Så nej. Alle har ikke fået. Kontanthjælpsmodtagerne og vores pensionister, kommer endnu engang til at betale for skattelettelser til de bedre stillede.

De sidste mange år er antallet af folk, der søger julehjælp steget kraftigt. Debatten om ”Carina” var i år med til, at der ikke blev indbetalt alle de penge til diverse organisationer, som man havde regnet med. Dette kom til at betyde, at mange, især børnefamilier, ikke havde penge, så de kunne holde jul. Mange børn fik ingen fest eller gaver.

Vores rolle som venstrefløj

Vi var mange, der virkelig havde set frem til et regeringsskifte, så disse grupper kunne hjælpes.

Men hvad sker der? Med de nye afgifter og nu skattereformen øger man uligheden. Vi blev lovet en millionærskat, afvikling af topskatten, beskatning af de multinationale og en bankskat. Dette for at skaffe penge til at sætte arbejde i gang og øge uddannelsesudbuddene til unge.

Intet er sket. Tværtimod. Igen er det de fattige og de svage grupper, der bliver glemt. Hvor længe kan vi som ægte socialister, blive ved med at se på dette?

Vi er nødt til, som venstrefløj, at sætte fokus på fattigdom. Regeringen vil åbenbart ikke. Hjælpen til disse mennesker skal komme fra os. Vi skal være mere synlige i debatten. Vi skal modsige jagten på de arbejdsløse, og kæmpe for, at forsørgerpligten afskaffes. Vi skal lave alternative indsamlinger til julehjælp. Alt dette skylder vi vores ca. 230.000 fattige i Danmark.

Flere artikler fra nr. 317

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jens F Andersen

Siden er vist 1756 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside