Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 317 – 13. februar 2012 – side 4

Demonstranter trodser russisk vinter

Jens Andersen

Lørdag d. 7 februar samlede der sig mere end 100.000 mennesker bare i Moskva til protest mod valgsvindel. De trodsede en isnende kulde på op mod -20 grader og over 50.000 soldater og betjente.

Protester har siden december udfordret Vladimir Putin og Ruslands mangel på demokrati. Den umiddelbare grund til protesterne er, at der var omfattende valgsvindel ved valget i december, men de skal også ses i sammenhæng med den globale protestbevægelse som startede i Tunesien sidste år og efterfølgende har spredt sig til Egypten, Wall Street og nu også Rusland.

Putin har været leder af Rusland siden år 2000, men har undervejs været nødt til at ændre titel til premierminister da man højest må være præsident i 8 år. Han havde dog forinden han blev premierminister flyttet al præsidentembedets magt over til hans nye embede, så han kunne fortsætte som hidtil.

Ifølge Stephen Cohen, som er professor ved New York Universitet, var det russiske valg i december ikke mindre demokratisk end valgene har været de sidste 15 år, hvilket viser at protesterne ikke bare kommer som reaktion på valgsvindlen, men også er et produkt af, at den internationale bevægelse har givet folk inspiration og håb om, at forandring kan lade sig gøre.

Dette håb har indtil videre fået titusinder til at trodse kulden og det russiske kamppoliti, som indtil videre har anholdt hundreder, og har fået kælenavnet ’kosmonauter’ på grund af deres kamphjelme. De protesterende er en broget flok af forskellige politiske oppositionsgrupper, hvor især socialister og liberale har opbakning, men også højre-populistiske grupper, der minder om Dansk Folkeparti er med i protesterne.

Det store fokus for bevægelsen er, på nuværende tidspunkt, præsidentvalget i marts, hvor oppositionen håber man kan udfordre Putin, og i hvert fald sørge for, at han ikke vinder i første valgrunde.

Det manglende demokrati i Rusland skyldes blandt andet, at den herskende klasse og dens netværk imellem stat og virksomheder, har gjort meget for at holde bevægelse nede. Men allerede nu breder utilfredsheden sig, ikke kun over valgsvindel, men over den dybe ulighed og generelle korruption på alle planer i samfundet i dette kæmpe land.

Vi venter spændt på hvad vinteren og foråret vil bringe.

Flere artikler fra nr. 317

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Rusland/USSR

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen

Siden er vist 1866 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside